2013-09-24







Sütőtökleves - körtével . . . 









A sütőtök gazdag téli vitaminforrásunk.A sütés-fõzés során C - vitamin tartalmát sajnos
 elveszti, de bõven marad benne B1- és B2 - vitamin, nikotinsav. Különösen gazdag
 karotinban, ami fõleg szemünk egészségének megõrzése szempontjából hasznos. 
Nem utolsó szempont az sem, hogy olcsón megvásárolható és a termesztése sem
 igényel magas szintû mezõgazdasági ismereteket.Kerüljön tehát minél többször az
 asztalunkra, ne csak sült tök formájában, de levesnek, befõttnek, süteménynek, 
esetleg tortának is díszítve. Az asztalunkra kerülhet még leves, befõtt, ivólé, 
sütemény formájában is. (Forrás: Nagydobos község honlapja)









Hozzávalók . . .
 (2 főre)


30 dkg sütőben sült sütőtök 
2 db érett puha körte
1,5 dl tejszín
1 kk vanília esszencia
méz(opcionális)

Tálaláshoz adhatunk . . . 

pirított napraforgót, esetleg diót, szeletelt mandulát
Parmezán sajtot , kék sajtot, ízlésünknek megfelelően




Elkészítés . . . 


Az előzőleg már puhára sütött tökből és tisztított puha körtéből botmixer 
segítségével pürét készítünk, amit vaníliával és mézzel ízesítünk, 
valamint tetszőleges mértékben tejszínnel hígítunk.
Az ízesített pürét újból krémesre turmixoljuk, olajos magvakkal, 
sült sütőtök darabokkal tálaljuk. 
Jó étvágyat!






















Nincsenek megjegyzések: