Mogyorós-kakaós pite...
Ősz van, itt a mogyoró szezonja. Rendre potyognak a mogyoró szemek a bokrokról. Nálunk az ovi előtt is van néhány példány, a gyerekek nagy örömére :) Ilyenkor gyakran hazakerül a zsebekben egy pár szem ropogtatni való . . .
Kis mókusok- és nagy mókusok ,készítsétek el roppant jó .)
Kis mókusok- és nagy mókusok ,készítsétek el roppant jó .)
Hozzávalók . . .
(26 cm átmérőjű pite formához)
tésztához . . .
10
dkg hideg vaj
20
dkg finomliszt
1
ek porcukor
1
tojás sárgája
2
evőkanál jéghideg víz
csipet só
töltelékhez . . .
sárgabarack lekvár
20 dkg durvára darált mogyoró
2 egész tojás + 1 tésztából megmaradt fehérje
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg cukor
2 ek keserű Holland kakaópor
1 dl tejföl vagy joghurt
0,5 csomag sütőpor
5 dkg finomliszt
1 tk rumaroma
0,5 narancs reszelt héja
- tetejére . . .10 dkg ét tortabevonó1 evőkanál étolajfehér csokis kukorica golyók
Elkészítés . . .
Tésztához a hideg kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoltam az
átszitált liszttel, majd összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a
hideg vízzel.A
piteformát kivajaztam, a tésztát kör
alakúra nyújtottam, majd a formába helyeztem. Hűtőbe tettem fél órára.
Közben
a töltelékhez zsiradék nélkül megpirítottam a durvára darált mogyorót.Tálcára
öntöttem és kihűlni. Liszttel és sütőporral elkevertem a pirított mogyorót, félre tettem.
A
tojássárgákat a kétféle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaóport és a tejfölt. Majd ebbe a masszába beleforgattam a lisztes -mogyorós keveréket és rum aromával, narancs héjjal tovább fokoztam az ízeket.
A
tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a mogyorós masszába forgattam. A
lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180
fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.A
sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem az illatos tölteléket, a sütőbe visszatéve még kb. 20 percig sütöttem.
Tipp . . .
Amikor kihűlt a pite, gőz felett megolvasztott csoki -olaj keverékével vontam be, majd mikor dermedni kezdett,
hullámokat fújtam a csokimázba.
A pite étcsokoládés tetejét, fehér csokis gabonagolyókkal díszítettem.
Az alap ötletért nagy köszönet Hankka blogjának!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése