2014-04-17





Tökmag lisztes ravioli...










Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből 
kell napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Harmadik nap ... Tökmag őrlemény ...


A házi tészta alapreceptje szerint 10 dkg liszthez 
1 tojást számítunk, így egy gazdag tésztát kaphatunk. 
Te választhatod meg, hogy milyen lisztből, 
mennyi tojással készüljön a tésztád,
 ebből kiindulva keveredtem bele ebbe a kísérletbe :D
 Az egészben pedig az a legjobb, hogy viszonylag rövid időráfordítással készíthetsz olyan egészséges ételt, 
melynek alapanyagait egyénileg válogattad
 a családod ízléséhez igazítva .D










Hozzávalók...
személyre


tészta...

100 g tökmag őrlemény
200 g búza finomliszt
3 db tojás
csipet só
kevés víz


töltelék...

100 g feta sajt
bazsalikom levelek



mártás...

2 ek olíva olaj
2 ek vaj
2 tk búza finomliszt
2-3 dl főző tejszín
1/2 citrom leve és reszelt héja
csipet só
1 kk őrölt fehér bors




Elkészítés...




Tészta hozzávalóit össze gyúrjuk, annyi vízzel lazítva,
hogy könnyen formálható legyen, de ne ragadjon!
Becsomagolva félre tesszük pihentetni.
Kétféle technikát alkalmaztam... az egyik...
Lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, kb a képzeletbeli felező vonaltól számított egyik felébe, kis távolságra egymástól, elhelyezzük a tölteléket. Körbe kenjük tojás fehérjével és a tészta másik felét ráhajtjuk. A töltelékek körül kissé megnyomkodjuk a tésztát, jobb tapadás reményében és   pizza vágóval, vagy valamilyen kiszúróval tésztákat formázunk.
Tésztát finoman körbe lapogatjuk a kezünkkel és hústűvel megszúrva a felesleges levegőt kinyomjuk 
(különben lebegni fognak a tésztácskák a főzővízen :)












...másik módszer... a tészta készítő-kiszúró szett felavatása okán történt...ahol is tészta korongokat szúrtam-töltöttem-préseltem...












Lobogó sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük, 
majd olíva olajba forgatjuk.
Eközben elkészítjük a mártásunkat, amihez egy edényben vaj/olaj keveréket hevítünk, lisztet pirítunk rajta, folytonos keverés mellett besűrítjük. Citrom reszelt héjával és levével ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, forralunk rajta egyet és azon melegében a kiadagolt tésztára merjük. Amennyiben túl sűrű lenne, további tejszín adagolásával hígíthatjuk a mártást. 
Sajtot reszelünk rá, vagy sonka kockákkal szórva tálaljuk.
Akkor?! Gyúrjunk bele! :D




 




"A zsír szegényített tökmagőrlemény a zsíros tökmagból hagyományos sajtolással, kiváló teljesítményű őrlőgépekkel megőrölt formája.Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is.Zsír szegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is. 

forrás: Bartha porta"



















Nincsenek megjegyzések: