Szőlőmag"lisztes"
tojás kekszek...
Batha-porta és KataFakanala gondozásában,
játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :)
20 Konyha Tündér fog napról- napra
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani
a "webes étert":D
.
.
.
Ötödik nap ... Szőlőmag őrlemény ...
Elérkezett az ötödik magőrleményes nap,
egész héten sok-sok jó ötlettel és finomsággal
szembesülhettünk szorgos "Kanálkák által" :D
Egy gyorsan elkészülő kekszet sütöttem belőle,
amit a holnapi kirándulásra magunkkal vihetünk...
Hozzávalók...
60 g Batha-porta szőlőmag"liszt"
120 g búza finomliszt
100 g kókuszzsír
50 g mazsola
60 g porcukor
(vagy édesítőszer)
1 mk szódabikarbóna
csipet só
bevonáshoz...
100 g csokoládé
2 tk tejszín
színes szórócukor
színes szórócukor
Elkészítés...
(22 db)
A keksz hozzávalóiból a mazsola kivételével tésztát gyúrunk.
Henger alakúra sodorjuk és fóliába csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük. Majd egy mélyebb kiskanálba nyomkodunk a masszából
és abból kivéve, domború tojás alakzatot kapunk(mérő kanál készletből használtam az evőkanál méretűt)
Sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztatva,
előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 perc
alatt kisütjük.
Hűtőrácsra tesszük és vízgőzön megolvasztott
csokoládéba mártjuk a "tojás"keksz tetejét,
színes szórócukorba mártjuk és dermesztjük.
és abból kivéve, domború tojás alakzatot kapunk(mérő kanál készletből használtam az evőkanál méretűt)
Sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztatva,
előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 perc
alatt kisütjük.
Hűtőrácsra tesszük és vízgőzön megolvasztott
csokoládéba mártjuk a "tojás"keksz tetejét,
színes szórócukorba mártjuk és dermesztjük.
Gyerkőcökkel együtt is bátran készíthető
roppant egyszerű és gyorsan elkészülő,
egészséges ropogtatni való :D
Akár remek nyusziváró is válhat belőle :D
Először is mindenképp tisztáznunk kell, hogy a szőlőmagból kétféle dolog készülhet: szőlőmagliszt és szőlőmagolaj. Amikor a liszt készül, akkor születik az olaj is, ugyanis az összegyűjtött magból kipréseljük hideg sajtolással az olajat, majd ezután őröljük meg. Mindkét természetes termék számtalan módon felhasználható, aminél több módozata csak az egészségünkre gyakorolt hatásában van.Talán nem túlzás azt állítani az antioxidánsokról, hogy a világon az egyik legnagyobb mennyiségben a szőlőmagokban vannak jelen.Kevésbé alakulnak ki gyulladásos betegségek, kiemelten fontos szerepe van azonban e mellett az érrendszert felépítő szövetek egészségének megőrzésében, és úgy védi a szívet, hogy csökkenti a magas vérnyomást, illetve a káros koleszterin szinttel is könnyedebben leszámol társaival szemben.Mivel a szőlőmag egészben vagy csak simán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért összeőrlik, amivel a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülhetnek.Beletehetjük joghurtokba ,kenyértésztába és müzlihez egyaránt.Kozmetikumnak sem utolsó.
Sőt, bőrradírként egy kis mézzel,kevés vízzel (nem lehet forró ,csak meleg) pár csepp szőlőmagolajjal összekavarva kiváló házi natúr kozmetikumot kapunk melytől puha bársonyos tapintású lesz bőrünk.(forrás: Batha-porta )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése