Capuccinos kuglóf...
Kuglóf(Kougloupf )szó, német ajkú népektől
származik, ahol is nagyon kedvelt és népszerű
sütemény volt a polgárság körében.
Vannak legendák, amik egészen
a betlehemi három királyokig is visszanyúlnak,
amikor is hazafelé tartó útjukon,
a turbánjukhoz hasonló alakú süteményt ettek... :D
Eredetileg csak kelt tésztából készítették,
de ma már számtalan variánsa ismert(Wikipédia)
Sütőporos, egyszerű, kevert változatot ajánlanék
szíves figyelmetekbe...
Hozzávalók...
(22 cm-s kuglóf formához)
(1 csésze=250 ml)
4 db tojás
1 csésze cukor
1 csésze olaj
150 ml joghurt/vagy tejföl
1 csésze tej
1 tk vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 csapott tk instant kávé
1 csomag sütőpor
1 1/2 csésze kukorica liszt
2 1/2 csésze búza finomliszt
egy maréknyi süthető csokilencse
csipet só
tetejére...
100 g csokoládé
3 ek tejszín
1 maréknyi sós mogyoró
Elkészítés...
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, kuglóf formát
előkészítjük(vajazzuk, enyhén lisztezzük)
Kétféle lisztet, sütőport összekeverjük, félre
tesszük. Tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne
az instant kávét.
Tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd joghurtot,
olajat is bele keverjük. Ízesítjük sóval,
vanília esszenciával, citrom reszelt héjával.
Folytonos keverés közben hozzá adagoljuk
a lisztes keveréket. Tejes kávéval lazítunk
a tészta állagán, majd ízlés szerint, süthető
csoki cseppeket is keverhetünk a masszához.
Előkészített kuglóf formába kanalazzuk
és a forró sütő alsó rácsára toljuk.
45-50 perc sütés után, tűpróbával ellenőrizzük
hogy kellőképpen átsült-e a tésztánk.
Tálcára borítva, saját gőzében hagytam
pihenni a süteményt 10 percig,
csak utána szedtem le róla a formát.
(könnyű dolgom volt, mert szilikon formám van)
Rácsra téve kihűtjük és ízlés szerint porcukorral
hintjük, vagy olvasztott csokival leöntjük.
Gyerkőceim az elhagyhatatlan,
házi barack lekvárba is bele "tunkolták".
Jó tartású, könnyen szelhető kuglóf, ami
nem szárad ki egyhamar :D
... barátnős-kávézós-beszélgetős alkalmaknál
biztos el fogom készíteni!
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése