2014-04-23








Karlsbaldi túrós-

avagy, ismertebb nevén

" Ökörszem "











Régi idők péksütije :D Nagyival kapcsolatos nosztalgia 
emlékkép kerített hatalmába mikor készítettem... 
rég volt..szép volt :D
Érdemes tovább adnunk ezt a receptet,
 mert finom és laktató, tenyérnyi 
kelt briós tészta, túró töltelékkel...








Hozzávalók...


Tészta...

25 g élesztő
500 g liszt
1 tojás sárgája
50 g porcukor
80 g margarin 
1 kk só
200 ml tej(kb)


Töltelék...

500 g áttört túró
100 g cukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 kk vanília aroma


kenéshez...

1 tojás


díszítésnek...

16 szem mazsola, meggy, áfonya...


Elkészítés...


Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, félre tesszük.
Tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük.
Kovászt készítünk- 1 dl langyos, de nem forró tejbe 
kevés porcukrot keverünk és bele morzsoljuk az élesztőt,
 1-2 ek lisztet hozzá téve simára keverjük
(állaga kb tejföl sűrűségű legyen) 
 meleg helyre téve érleljük.
 Amikor emelkedik a kovász szintje, a lisztes alaphoz öntjük, 
majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával 
és szintén az alaphoz adjuk. 
Olvasztott margarinnal javítva az állagot, 
alaposan kidolgozzuk a tésztát. 
Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet, 
de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát. 
 A tésztát hengerré sodorjuk és 16 egyenlő részre vágjuk, 
amiket gömb alakúra formázunk, és nejlonnal takarva,
 meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 perc) 
 Sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
Elkészítjük a tölteléket, amihez a túrót szitán áttörjük
 és a hozzávalókkal elkeverjük, majd 16 egyenlő
 gombócot hempergetünk belőlük is.
Amikor szépen megnövekedtek a tészta gömbök térfogata, 
kb 10 cm átmérőjű körökké nyújtjuk, 
közepére hüvelyk ujjunkkal kis mélyedést nyomunk,
 amibe az előzőleg megformázott
 túró gombócokat helyezzük, enyhén megnyomva lapítjuk.
 Ízlés szerint aszalt gyümölcs kerül a sütemény
 közepébe-szembogárnak :D A tésztakorong peremét, 
vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc 
pihenő következik, újból lekenjük tojással. 
Sütőbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük...
 rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk
 egy finom habos kakaóval, első rangú reggelit alkottunk ;)
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D








Nincsenek megjegyzések: