Mogyoró"lisztes"-capuccino torta...
Batha-porta és KataFakanala gondozásában,
játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :)
20 Konyha Tündér fog napról- napra fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani a "webes étert":D
játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :)
20 Konyha Tündér fog napról- napra fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani a "webes étert":D
Első napi lisztelés... Mogyoró magőrlemény ...
Nálunk "Ő" a tuti befutó, ha rangsorolnom kellene !
Pille könnyű tortával, és nagy siker élménnyel könyveltem
az első "szűzies" magőrlemény nekifutást :D
Nálunk "Ő" a tuti befutó, ha rangsorolnom kellene !
Pille könnyű tortával, és nagy siker élménnyel könyveltem
az első "szűzies" magőrlemény nekifutást :D
Egy kis okosság, innen-onnan...Paleolit diéta
(napjainkban trendi étrend irányzat)"lisztjei"
a hidegen sajtolt magőrlemények, más néven pelletek.
Alig tartalmaznak szénhidrátot, azt is emészthetetlen
rostok formájában.15-20% zsírtartalommal bírnak a normál lisztek(búza)5%-al szemben.
Sok, az egészségre jó hatással bíró tulajdonságuk van!
Érdemes többféle ételt, süteményt, pékárút...
kipróbálni belőlük :D
(napjainkban trendi étrend irányzat)"lisztjei"
a hidegen sajtolt magőrlemények, más néven pelletek.
Alig tartalmaznak szénhidrátot, azt is emészthetetlen
rostok formájában.15-20% zsírtartalommal bírnak a normál lisztek(búza)5%-al szemben.
Sok, az egészségre jó hatással bíró tulajdonságuk van!
Érdemes többféle ételt, süteményt, pékárút...
kipróbálni belőlük :D
Hozzávalók...
22 cm-es torta karikához
piskóta...
6 db tojás
14 dkg mogyoró magőrlemény
16 dkg kristály cukor
1 tk sütőpor
1 tk vanília aroma
csipet só
krém...
5 dl növényi habtejszín
2 ek capuccino por
2 ek mogyoró likőr(opcionális:)
díszítéshez...
10 dkg darált mogyoró
22 cm-es torta karikához
piskóta...
6 db tojás
14 dkg mogyoró magőrlemény
16 dkg kristály cukor
1 tk sütőpor
1 tk vanília aroma
csipet só
krém...
5 dl növényi habtejszín
2 ek capuccino por
2 ek mogyoró likőr(opcionális:)
díszítéshez...
10 dkg darált mogyoró
Elkészítés...
Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírra,
5 db,egyenként, 22 cm-es köröket rajzolunk,
papírokat elvágva, sütőlemezekre helyezzük .
Lisztet a sütőporral elkeverjük, félre tesszük.
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 3/4 cukorral,
csipet sóval félkemény habbá verjük. Majd a megmaradt 1/4
cukorral a sárgákat is fehéredésig kihabosítjuk.
A két masszát óvatos, alulról felfelé irányuló forgó mozdulatokkal egybe telepítjük, ezután apránként
hozzá szórjuk a mogyoró liszt keverékünket, szintén vigyázva, hogy keverés közben a légbuborékokat ne keverjük ki.
Illatozó, könnyed tészta alapot kapunk, amit
az előkészített, sütőpapírra rajzolt körökben
elosztunk, vékony torta lappá kenve mindet.
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsülnek.
Kis pihentetés után, egy éles hosszú késsel
a tészta korongok alá vágunk, vigyázva, mert törhetnek!
A kissé ragacsos felszín természetes! Nem hiba ! :D
A lapokat, sütőpapíron megfordítjuk és
teljes kihűlésig egymásra téve(papírostól) tároljuk.
Tejszínhabot a capuccino porral, félkemény
habbá verjük, ha szeretnénk itt adjuk hozzá
a mogyoró likőrt,
majd tovább habosítunk és betöltjük vele a lapokat.
A torta oldalát és tetejét is vékonyan lekenjük,
hogy a darált mogyoróval be tudjuk panírozni.
Ízlé szerint díszítjük és legalább 1 órán át hagyjuk
össze érni az ízeket :D
Nagyon könnyed és légies tortácska a jutalmunk,
aminek nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz
az intenzíven mogyorós piskóta aromája.
Nagyon egyszerű, de annál látványosabb
tortánk kerekedik!
Kötényeket felkötni! Kísérletezésre fel :D
Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Sütőpapírra,
5 db,egyenként, 22 cm-es köröket rajzolunk,
papírokat elvágva, sütőlemezekre helyezzük .
Lisztet a sütőporral elkeverjük, félre tesszük.
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket 3/4 cukorral,
csipet sóval félkemény habbá verjük. Majd a megmaradt 1/4
cukorral a sárgákat is fehéredésig kihabosítjuk.
A két masszát óvatos, alulról felfelé irányuló forgó mozdulatokkal egybe telepítjük, ezután apránként
hozzá szórjuk a mogyoró liszt keverékünket, szintén vigyázva, hogy keverés közben a légbuborékokat ne keverjük ki.
Illatozó, könnyed tészta alapot kapunk, amit
az előkészített, sütőpapírra rajzolt körökben
elosztunk, vékony torta lappá kenve mindet.
Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsülnek.
Kis pihentetés után, egy éles hosszú késsel
a tészta korongok alá vágunk, vigyázva, mert törhetnek!
A kissé ragacsos felszín természetes! Nem hiba ! :D
A lapokat, sütőpapíron megfordítjuk és
teljes kihűlésig egymásra téve(papírostól) tároljuk.
Tejszínhabot a capuccino porral, félkemény
habbá verjük, ha szeretnénk itt adjuk hozzá
a mogyoró likőrt,
majd tovább habosítunk és betöltjük vele a lapokat.
A torta oldalát és tetejét is vékonyan lekenjük,
hogy a darált mogyoróval be tudjuk panírozni.
Ízlé szerint díszítjük és legalább 1 órán át hagyjuk
össze érni az ízeket :D
Nagyon könnyed és légies tortácska a jutalmunk,
aminek nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz
az intenzíven mogyorós piskóta aromája.
Nagyon egyszerű, de annál látványosabb
tortánk kerekedik!
Kötényeket felkötni! Kísérletezésre fel :D
A török mogyoró liszt készítése során a mogyoróból hagyományos préseléssel kisajtoljuk az olajat és finomra őröljük. Ezzel az eljárással nemcsak a török mogyoró liszt olajtartalmát csökkentjük, hanem az Omega-6 zsírtartalmát is, ezáltal a lisztet biztonsággal használhatjuk sütésre is, mert nem szabadulnak fel sütés közben káros anyagok.Kiváló konyhai alapanyag, édes, mogyoró ízt ad a vele készült ételnek, ha a receptekben szereplő liszt egy részét török mogyoró liszttel helyettesítjük ( akár 1/3-át).
(forrás-Bartha-porta)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése