2013-09-25






Sütőtök 
gyömbér-fahéj-méz pácban sütve  . . .









A sütőtök  megérdemel egy külön bejegyzést, nagyon kedvező tulajdonságai miatt. 
 A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban és folsavban( B9 vitamin) gazdag.
 Ásványi anyagok közül mangán, foszfor, kálium és vas található benne nagyobb
 mennyiségben.
 Magas káliumtartalom miatt jótékonyan hat a magas vérnyomásra. 
A benne található antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, 
erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek megelőzéséhez
 és csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.
 E vitamin segít a szabad gyökök megkötésében, antioxidáns hatású.
 A levét fogyasztva meghűlés ellen jó hatású. 










Hozzávalók . . .


1 db sütőtök
2 ek méz
1 kk őrölt fahéj
1 kk frissen reszelt gyömbér




Elkészítés . . . 


Sütőtököt  megmossuk, hosszában félbe vágjuk, magját kikaparjuk, nagyobb darabokra 
szeleteljük. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe sorakoztatjuk 
Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Kis lábasban megolvasztjuk a mézet, hogy folyós állagú legyen.Hozzáadjuk 
a reszelt gyömbért és fahéjat, alaposan elkeverjük. Kenőecset segítségével 
bekenjük a tök darabok felületét. Alufóliával borítjuk az egészet és kb 1 óra 
alatt puhára sütjük.Sütés közben többször is átkenjük a mézes páccal.
Fóliát mindig tegyük vissza, nehogy a méz miatt megégjen a tökünk :)
Amikor jól átsült a zöldségünk finom krémes állagú lesz. A megpuhult tököt 
átkenjük még egyszer a mézes páccal, ezzel szép fényt adva az aranylón színének :) 
Melegen vagy hidegen fogyasztva ízletes őszi csemege.


Tipp . . .

A megmaradt sült tököt mixerrel pürésítsük, mert nagyon sokféle ételhez tudjuk 
majd felhasználni...
Sőt, a fagyasztást is remekül bírja bedobozolva!



















Nincsenek megjegyzések: