Almás tortapite
Gyerekeim rajonganak az almás süteményekért és ősz révén most elég gyakran el is készülhet .
Párom a sütemény szélét részesíti előnyben ... hát itt akad egy egész karikára való belőle ;)
Hozzávalók . . .24 cm-es piteformához
tésztához . . .
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
csipet só
2 ek porcukor
1/2 kk fahéj
1/2 citrom reszelt héja
töltelékhez . . .
5 db közepes savanykás alma
2 ek cukor
1/2 citrom leve
1/2 kk gyömbér
1/2 kk fahéj
1/2 kk őrölt szegfűszeg
1 ek puha vaj
2 cs vaníliás cukor
csipet só
sütéshez . . .
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés . . .
Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. Amennyiben túl morzsalékos lenne az állaga egy kis tejföl hozzáadásával javíthatunk rajta. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és kis időre a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk és kis vékony szeletkékre vágjuk, a fél citrom levével meglocsoljuk. Kis lábasban a tűzhelyen vajat melegítünk és a szeletelt alma darabkákat hozzá tesszük.Cukorral és a fűszerekkel ízesítve puhára pároljuk, majd félre rakjuk.
Sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Pite formát vékonyan kivajazzuk és a tészta kétharmad részét kezünkkel egyenletesen belenyomkodjuk.
Villával több helyen megszurkáljuk és 6 perc alatt középső rácson világosra elősütjük. Kivesszük a sütőből és meghintjük két evőkanálnyi zsemlemorzsával, erre kanalazzuk az almás- fűszeres illatozó tölteléket.
A tészta megmaradt egyharmadával tetszőlegesen díszítjük a pite tetejét. A tészta darabokat lekenjük tojás fehérjével. Sütőbe visszatéve középső rácson ~20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp . . .
Langyosan de inkább hidegen szépen szelhető. ( Megnézném ki bírja addig :)))
Tálalásnál egyszerűen porcukorral hintjük. Akár tejszínhabbal, fagylalttal is kínálhatjuk .
1 kis pohár natúr joghurtba elkeverünk 1 cs vaníliás cukrot és 1 mk őrölt fahéjat- remek savanykás öntetet kapunk . . .
Először a tésztát gyúrjuk össze a megadott hozzávalókból. Amennyiben túl morzsalékos lenne az állaga egy kis tejföl hozzáadásával javíthatunk rajta. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és kis időre a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk és kis vékony szeletkékre vágjuk, a fél citrom levével meglocsoljuk. Kis lábasban a tűzhelyen vajat melegítünk és a szeletelt alma darabkákat hozzá tesszük.Cukorral és a fűszerekkel ízesítve puhára pároljuk, majd félre rakjuk.
Sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Pite formát vékonyan kivajazzuk és a tészta kétharmad részét kezünkkel egyenletesen belenyomkodjuk.
Villával több helyen megszurkáljuk és 6 perc alatt középső rácson világosra elősütjük. Kivesszük a sütőből és meghintjük két evőkanálnyi zsemlemorzsával, erre kanalazzuk az almás- fűszeres illatozó tölteléket.
A tészta megmaradt egyharmadával tetszőlegesen díszítjük a pite tetejét. A tészta darabokat lekenjük tojás fehérjével. Sütőbe visszatéve középső rácson ~20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp . . .
Langyosan de inkább hidegen szépen szelhető. ( Megnézném ki bírja addig :)))
Tálalásnál egyszerűen porcukorral hintjük. Akár tejszínhabbal, fagylalttal is kínálhatjuk .
1 kis pohár natúr joghurtba elkeverünk 1 cs vaníliás cukrot és 1 mk őrölt fahéjat- remek savanykás öntetet kapunk . . .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése