Csiga - Futam . . .
Csupa-csupa A-vitaminos, őszi almás-répás csigák várnak arra a konyhapulton,
hogy a gyerkőcök jól megegyék őket . Igaz Dorkám egy darabig még eltologatta őket,
hátha elindulnak és édesen énekelt is nekik biztatás - képpen :) S mivel nem voltak
hajlandók mozdulni, maradt az üres pocakba való landolás egy bögre
hideg tej kíséretében...
hogy a gyerkőcök jól megegyék őket . Igaz Dorkám egy darabig még eltologatta őket,
hátha elindulnak és édesen énekelt is nekik biztatás - képpen :) S mivel nem voltak
hajlandók mozdulni, maradt az üres pocakba való landolás egy bögre
hideg tej kíséretében...
Hozzávalók . . . 8 db csigához
tésztához . . .
50 dkg liszt
1 dl langyos tej
1 tk cukor
1 mk só
15 dkg sütőtök püré( sült tök turmixolt húsa)
10 dkg olvasztott vaj
1 dkg friss élesztő
kenéshez . . .
1 egész tojás, vagy tej
díszítésnek . . .
3 szál spagetti (száraztészta )
16 szem mazsola
töltelékhez . . .
3 db közepes savanykás alma
1 db sárgarépa
1 ek méz( vagy cukor)
1 tk őrölt fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
5 dkg vaj
fél citrom leve
1 ek búzadara
Elkészítés . . .
Langyos cukros-sós tejben felfuttatom az élesztőt, lisztben elkeverem a sütőtök pürét
és az olvasztott vajat. Beleütöm a tojást és az élesztős tejjel együtt simára dolgozom,
meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztem (kb 20 perc)
és az olvasztott vajat. Beleütöm a tojást és az élesztős tejjel együtt simára dolgozom,
meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztem (kb 20 perc)
Közben elkészítem a tölteléket.Meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem a
sárgarépát + almákat,citromlével meglocsolom, ezután vajat hevítek lábasban
és fedő alatt puhára párolom -mézzel (vagy cukorral, agy édesítővel ),
szegfűszeggel és -fahéjjal ízesítem. Amikor megpuhult, leveszem a tűzről,
1 ek búzadarát keverek a masszához,amit hagyok megdagadni a gőzben.
(felszívja a gyümölcs nedvességét)Sütőt előmelegítem 180 fokra,
tepsit sütőpapírral bélelek.
sárgarépát + almákat,citromlével meglocsolom, ezután vajat hevítek lábasban
és fedő alatt puhára párolom -mézzel (vagy cukorral, agy édesítővel ),
szegfűszeggel és -fahéjjal ízesítem. Amikor megpuhult, leveszem a tűzről,
1 ek búzadarát keverek a masszához,amit hagyok megdagadni a gőzben.
(felszívja a gyümölcs nedvességét)Sütőt előmelegítem 180 fokra,
tepsit sütőpapírral bélelek.
Kelt tésztát 8 cipóra vágom és egyenként téglalap alakúra nyújtom.
Hosszabbik szélére 2 teáskanálnyi tölteléket kanalazok, majd
szorosan feltekerem a tésztát.
szorosan feltekerem a tésztát.
Mindkét végét boríték szerűen kicsit visszahajtom (ne jöjjön ki a töltelék)
ezután csiga alakban
ezután csiga alakban
2/3 -ad részig feltekerem, a lelógó 1/3 részbe szúrom a szemeket
( kb 4 cm-es spagetti darabra 1-1 szem mazsolát teszek )
Lekenem csigákat tojással vagy tejjel.
( kb 4 cm-es spagetti darabra 1-1 szem mazsolát teszek )
Lekenem csigákat tojással vagy tejjel.
10 perc tészta pihentetés, majd az előmelegített sütőben 180 fokon, középső rácson,
15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat :)
2 megjegyzés:
Nagyon ötletes! Aranyos lehetett a kislányod, ahogy énekelt nekik.
Igen tündéri volt :)Később még 5 éves bátyuskája is csatlakozott a játékhoz :)))
Megjegyzés küldése