Gesztenyés-
csokis mini fánkok . . .
Nagyon
szeretjük a gesztenyés édességeket, hát még a képviselő
fánkot . . . miért ne léphetnének szoros fúzióba ?
Csokis
sipkával a tetejükön kicsit a levelek közt bujkáló gesztenye
szemekre emlékeztetnek :)
Hozzávalók
. . .
égetett
tésztához... 30 db-hoz
2,5
dl víz
¼
tk só
115
g vaj
23
dkg liszt
4
egész tojás
kenéshez
- 1 tojás sárgája kevés vízzel keverve
krémhez...
1
csomag vanília pudingpor
1
cs vaníliás cukor
3
dl tej
20
dkg margarin
10
dkg porcukor
250
g gesztenye massza
2
ek rum vagy rumaroma
csoki
mázhoz...
10
dkg étcsokoládé
3
dkg vaj
Elkészítés
. . .
Sütőt
előmelegítjük 220 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A
tésztához egy közepes nagyságú edényben vizet forralunk , sót
teszünk bele és felolvasztjuk benne a vajat .
Mikor
a vajas víz felforrt ,adjuk hozzá a lisztet, amit gyors
mozdulatokkal -gondosan elkeverünk, hogy ne legyen csomós a massza.
Akkor
jó az állaga, amikor a tészta már elválik az edény falától!
Másik
edénybe átöntjük a forró masszát és folytonos, alacson
fokozaton történő keverés mellett egyesével hozzá adjuk a
tojásokat.
Ennél
a folyamatnál kioldódik a glutén, besűrűsödik, ettől majd
megnőnek a sütőben a fánkocskák.
A
ragadós, de könnyen kezelhető masszából két teáskanál
segítségével galuskákat szaggatunk és a sütőpappírral bélelt
tepsire halmozzuk.
(egymástól
legalább 3 cm távolságra célszerű, mert megnőnek asütőben)
Tojás
sárgáját kevéske vízzel elkeverjük, ezzel kenjük le a tészta
halmok tetejét, ettől szép narancssárgák lesznek:)
Előmelegített
sütőben 10-12 perc alatt átsülnek.
A
kisült fánkokat egy fogpiszkálóval kiszúrjuk, hogy a felesleges
gőzök távozzanak , majd visszatesszük az előzőleg elzárt
sütőbe szárítani a tésztát, kitámasztott sütőajtónál kb
15 percre. Ezután rácsra téve kihűtjük a falatnyi fánkokat.
Krémhez
a vaníliával ízesített tejből és pudingporból sűrű krémet
főzünk és hűlni hagyjuk (közvetlen a tetejére folpack fóliát
terítünk,
hogy
ne bőrösödjön be a puding)
Vajat
és a porcukrot robotgéppel habosra mixeljük, majd apránként
hozzá adjuk a kihűlt vanília pudingot és a gesztenye masszát,
rummal vagy rumaromával ízesítjük. A könnyed - habosra
dolgozott krémet, hűtőbe tesszük , majd nyomozsákba töltve a
kettévágott fánkocskákba nyomjuk.
A
fánk kalapokat, gőz felett olvasztott csokoládé vaj keverékbe
mártjuk és megkoronázzuk vele gesztenyés süteményeinket.
Pár
óra pihenés a hűtőben, jót tesz a fánkoknak ,mielőtt
tálalnánk. Jó sütögetést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése