Mákos
mini pogik
Egy számomra szimpatikus receptre bukkantam a hálón, ami kissé átkozmetikázva valósítottam meg... szeretettel küldöm nektek kipróbálásra
Hozzávalók
. . .70 db-hoz
60
dkg búzaliszt
1
tk só
1
mk cukor
1
dl étolaj
1
db tojás
1,5
dl langyos tej
2
dkg élesztő
5
dkg szemes mák
1
dl zsíros tejföl
tetejére
1 tojás sárgája+ kevés víz
Elkészítés
. . .
Sütőt
előmelegítjük 200 fokra, valamint egy nagyobb tepsit kibélelünk
sütőpapírral.
Langyos
cukros tejben feloldjuk az élesztőt, majd a lisztben elkevert
mákhoz öntjük. Tojással, tejföllel és olajjal lazítunk a
tészta állagán. Addig gyúrjuk, amíg leválik a keverőtál
faláról. Könnyed olajos tésztát kapunk, ami ha túl lágy lenne,
kevés liszttel tömöríthetjük.
Letakarva,
meleg helyen pihentetjük kb 20 percig. Lisztezett felületen ujjnyi
vastagra nyújtjuk és félbe, majd megint félbe hajtjuk és újból
ujjnyi vastagra nyújtjuk. 3 cm átmérőjű kör alakú kiszúróval
pogácsákat szaggatunk.
Tepsibe
sorakoztatjuk kis korongokat és ismét sziesztázni hagyjuk őket
,kb 15 percig.
Tetejüket
kevés vízzel hígított tojássárgával kenjük, ami fényessé
teszi majd felületüket :)
Előmelegített
sütőbe tolva kb 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak.
A megpörkölődött
mákszemek különleges ízt kölcsönöznek sós péksütinknek.
Nekem
némelyik részeges lett és felborult. Nagyon könnyed,leveles
szerkezetű, finom sós pogi,
. . . csak az a
baj, hogy pillanatok alatt, azon melegében elfogyott!
Tipp
. . .
Ha
nagy a család, dupla adaggal indítsatok,hogy mindenkinek jusson :) :) :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése