2013-10-11





Diós Darás - krémes . . .



Régen ... egy rendelőbe dolgoztam, ahol volt egy gyakorta visszajáró bácsi, aki néha-néha meglepett minket saját készítésű sütijeivel. Az volt ám a jó világ! Nagy recept kutakodás közepette ráakadtam  a saját kezével írt receptúrára. Kicsit ugyan változtattam rajta, de csak az arányokon. Közre adom nektek is , remélem elkészítitek és ízlik majd!


Hozzávalók . . . 

20 X 38 cm-es tepsihez

tésztához...

15 dkg porcukor
4 tojás 
10 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 tk szódapor
1 tk sütőpor
10 dkg darált dió
1 tk rum (aroma)

krémhez...

0,5 l tej
1 cs vaníliás cukor
5 ek búzadara
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
1 kupaknyi citromlé
csipet só


tetejére...

100 g étcsokoládé




Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
Tojásokat ketté választjuk és a sárga részéből porcukorral és vízzel, rummal(aromával) habos masszát keverünk. A fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. 
Száraz összetevőket elkeverjük egy tálban és lassan a sárga részhez adagoljuk.
Majd az előzőleg felvert tojás fehérjével lazítjuk. 
Meleg sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróba)
Krémhez - a tejet vaníliás cukorral ízesítjük és a búzadarával, csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. darált diót is hozzá adjuk, lehűtjük
 (tetejére folpack fóliát teszünk, hogy meg akadályozzuk a grízes dió bőrösödést :)
 Margarint cukorral fehéredésig  keverjük, majd a diós masszát apránként 
hozzá adagolva tovább habosítjuk.
Kihűlt tésztánkat két lapra vágjuk, és a krém 3/4- részével megtöltjük.
A megmaradt krémet, sütemény tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára, majd gőz felett megolvasztott csokoládéval borítjuk, kevés darált diót szórhatunk rá(opcionális)
 Újból hűtjük , majd tálalás előtt, forró vízbe mártott késsel szépen szeleteljük.
Nem tartozik a legszebben kivitelezett
süteményeim közé, de az íze garantáltan finom!

Jó étvágyat!













Nincsenek megjegyzések: