Diós Kosárka . . .
Egy klasszikus retro süti recept, nekem nagy a személyes kötődésem diós kosárkákkal.
Édesanyám régi kézzel írott receptjei közt találtam meg, párom kérésére megpróbálkoztam dióhabos-lekváros változatukkal.
Anya minimum dupla adaggal indított( nem bízta a véletlenre :)
Készítsétek ti is olyan szeretettel, ahogy én tettem .
Hozzávalók . . .28 db-hoz
tészta...
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1 tk szódapor
csipet só
1 cs vaníliás cukor
3 ek tejföl
töltelék...
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
0.5 citrom leve és reszelt héja
3 tojás fehérje kemény habbá verve
4-5 ek savanykás lekvár(sárgabarack, ribizli,meggy...)
továbbá...
5 dkg olvasztott vaj a formák kikenéséhez+ liszt
Elkészítés . . .
Kosárka formákat olvasztott vajjal kikenjük és enyhén lisztezzük.
Egy nagyobb alacsony peremű tepsibe szépen felsorakoztatjuk őket. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta fent említett hozzávalóit alaposan összekeverjük, ami egy lágy ragadós massza :)
Zöld diónyi mennyiséget halmozunk minden egyes kosárkába ,
amit vizes kézzel szépen eldolgozunk a fém formákban, a szélüket is bele értve.
Töltelékhez a darált diót elkeverjük porcukorral, citrom levével,és - reszelt héjával. Fehérjéből kemény habot verünk és óvatosan, kis adagokban, a diós keverékhez forgatjuk.
Nálam itt következik a nagy ellenállás próba, mármint, hogy ne faljam fel ezt az illatos habos tölteléket az utolsó cseppig. Neeem vagyok álszent, persze hogy belekanalaztam :)
Csak csajos sütögetés révén, Dorka pici lányom már határ eset volt---
konkrétan magasabb régiókba kellett helyeznem a töltelékes tálat!
A tésztával kikent formákba egyenként egy kiskanálnyi lekvárt csücsültetünk és az egészet egy evőkanálnyi töltelékkel koronázzuk.
Forró sütő középső rácsára betolva a tepsit, 20-25 percig sütjük,
vigyázva, mert a cukros hab hamar megég!
Akkor jó, ha a tészta széle halványan barnulni kezd,
a habos töltelék teteje pedig kissé megkeményedik/törik.
Amikor jól átsültek pár perc türelem után, könnyedén ki tudjuk borítani a formákból,
és rácsra téve hűtjük. Tálalás előtt porcukor felhővel beborítjuk diós habos csodáinkat :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése