2013-10-10





Sütőtök tekercs sajtkrémmel . . .






Bakers Royal oldalán bukkantam rá erre az Amerikaiaknál  tradicionálisan készülő receptre . . . 
A hozzávalók szinte mindenhol azonosak, csak arányukban van minimális változás.
Hajlamos vagyok a túlzásokra ha sütiről van szó, de ez valami fergetegesen finom !!!
Egyszerű elkészíteni, még kezdő szinten is óriási a sikerélmény :)




Hozzávalók . . . 


tésztához...

20 dkg liszt
3 egész tojás
(szoba-hőmérsékletű)
15 dkg barna cukor
25 dkg sütőtök püré
(sült tök puha húsa turmixolva)
0.5 tk Sütőpor
0.5 tk szódapor
0.5 tk őrölt fahéj
0.5 tk szegfűszeg
0.5 tk frissen reszelt gyömbér
1 mk őrölt szerecsendió
csipet só
10 dkg durvára darált dió


krémhez...

25 dkg mascarpone
(450 g-os 20 %-os tejfölt
 sűrű szövésű ruhába téve kicsepegtettem,
 ami pont 25 dkg-ot adott ki)
12 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 tk vanília kivonat






Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítjük 190 fokra, és egy nagyobb tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük.
Egy másik keverőtálban a tojásokat  barna cukorral habosra mixeljük, 
majd sütőtök pürével is alaposan átkeverjük.
Kis adagonként hozzá adjuk a lisztes keveréket.( Piskóta tésztára emlékeztető állagot kapunk )
Tepsibe simítjuk a tésztát és bőségesen megszórjuk a durvára darált dióval.
Forró sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva rugalmas a tésztánk :)
Konyharuhára porcukrot szitálunk, és diós felével ráborítjuk a kisült tésztát. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat !!! Eltávolítjuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével feltekerjük, úgy hogy a rövidebb oldalról indítjuk a csiga alakot.
Igaz így rövidebb, kevesebb szeletet ad ki, de így is kiadós lesz !
Rácsra téve hűtjük.
Elkészítjük a sajtkrémet - A vajat a z átszitál porcukorral és vanília kivonattal habosra keverjük, majd tovább habosítjuk a krémsajttal.
Hűtőbe tesszük felhasználásig.
A kihűlt tésztát megtöltjük  a sajtkrémmel és tovább hűtjük...legalább 2-3 órát :)))
Nekünk nem sikerült ezt az ajánlott időt kivárni, sőt az is nehézséget okozott , hogy abba hagyjuk  . . .



Tipp . . .


Másnap igazán finom! Tökéletesen összeérnek az ízek . . . 
(kb 12 vastagabb szeletet adott ki ez az adag)
Porcukorral hinthetjük, vagy akár tejszínhabot is adhatunk mellé !







Több helyen is felbukkan ez a csudi finom süti,főleg Amerikai honlapokon, ám Jade konyhájában is megtaláltam a virtuális konyhája pultján :)
Ez a tipikus "sokszor" el fogom készíteni kategória!

3 megjegyzés:

Nea írta...

Fantasztikusan néz ki. Az ősz minden színe és íze benne van. Ezt muszáj megkóstolni.

OlajBogyó írta...

Ajánlom nagyon :))) Köszi a megtisztelő dícséretet!

marisz57 írta...

De gusztusos, kívánatos!