2013-08-28



Ízes rózsa - túrós levél  . . .






 Tápláló és mutatós kelt tésztát terveztem . . . ilyenre sikeredett :) A külalak nem olyan szép, de az íze nyerő volt! Viszonylag hamar elkészül, csak a hűtés lassúsága nehezítette az illatozó forró süteményre való várakozást :)








Hozzávalók  . . .  


~ tésztához . . .

2 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
2,5 dl tej
8 dkg margarin
6 dkg cukor
csipet só

~ töltelékhez  . . .

 5-6 ek lekvár (nálam szilva)
25 dkg túró
1 közepes tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
125 g joghurt (nálam citromos)
3 ek búzadara
2 ek cukor

 ~ kenéshez. . .

1 felvert tojás



Elkészítés  . . .



  Élesztőt felfuttatjuk kevés tej, 
cukor társaságában.
  Majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk, amit kb 1/2 órán át, letakarva meleg helyen duplájára kelesztünk.
  Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a túrós tölteléket.
A túrót - cukrokat - egész tojást villával alaposan átnyomkodjuk. Reszelt citrom héjjal meghintve tovább kavarjuk. Búzadarát is hozzá adagoljuk és félre tesszük pihenni.

 Megkelt tésztát 2 részre osztjuk, kinyújtjuk (25 x 50 cm,ujjnyi vastagra)
Az egyik felét megkenjük ízlés szerinti mennyiségű lekvárral és finoman meghintjük búzadarával. Feltekerjük és kb 10 széles csigára daraboljuk. Sütőpapíros tepsiben csigákat felállítva kör alakban egymás mellé rendezzük. Én még picit bevagdostam tetejüket ollóval :) 
Az másik tésztát túrós töltelékkel töltve egyenletesen  feltekerjük,majd háromszög alakban kb 10-12  szeletre vágjuk. Szépen a rózsák köré rendezzük őket.
 A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük.
  Kb 10 perc kelesztés után tetejüket lekenjük a felvert tojással , 
 20 - 25  perc alatt aranybarnára sütjük  és porcukorral hintjük.
Jó étvágyat!


Tipp . . .

Másnapra is finom puha maradt a tészta, gyerekeim egy bögre tejjel, reggelire szívesen fogyasztották:)




       





Nincsenek megjegyzések: