2013-08-15






Fahéjas- Szilvás 
cobbler . . . 










Senkit ne ingasson meg a recept hosszú leírása,hiszen egy roppant egyszerű,
 de annál ízletesebb süteményt fogunk kapni ! A cobbler maga,  
Amerikából származik de magyar neve még nincsen, 
a szó jelentése suszter.
Az első írásos recept 1877-ből való, és a szilvás cobbler elkészítését 
írja le. A tepsi fenekére kerülő nagy mennyiségű gyümölcsre csak egy 
kevés tésztát kell rákanalaznunk, épp annyit, hogy elfedje, és már kész is 
a süteményünk. A  tészta  halmokban sül meg, titokzatos, hiszen 
nem tudni mi rejlik a hupplik alatt :)
Családi kerti party résztvevője volt szintén ez a finomság , 
amit hagyományosan, szilvával készítettem. . .







Hozzávalók . . .

~ a tésztához . . .

25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
1 cs sütőpor
1 mk fahéj
10 dkg vaj
1 egész tojás
1 dl tejszín
csipet só

~ a gyümölcsös réteghez . . .

60 dkg szilva
3 csapott ek étkezési keményítő
2 ek barnacukor
1-1 mk őrölt fahéj és szegfűszeg
10 dkg darált dió+1 ek cukor(ebből jut a tetejére is a szóráshoz!)












Elkészítése . . . 

A tésztát az adott hozzávalókból, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk
 és fél órára hűtőbe tesszük.Laza, lágy tésztát fogunk kapni .
Előkészítjük a szilvát, megmossuk, kimagozzuk, összedaraboljuk
.Beleforgatjuk a cukor és keményítő keverékébe és a kivajazott tálunkba tesszük. 
Megszórjuk pár kanálnyi darált dió és cukor keverékével, majd a tésztából
 diónyi gömböket formálva  szépen a gyümölcsös keverékre sorakoztatjuk.
Nem baj ha nem érnek össze a gömbök, hiszen sütés közben úgyis megnőnek !
Meghintjük cukor-dió keverékkel és előmelegített sütőben 175 fokon, 
25-30 perc alatt pirosas barnára sütjük.
 Már langyosan is szeletelhető, de igazán hidegen finom, 1-2 órás hűtés  után .)




Vaníliás öntethez  . . .

                   - 2 dl  görög joghurt, - 3 ek  porcukor, - 1 tk vanília esszencia 
 összeverjük és a szeletek tetejére csorgatva kínáljuk









Tipp . . . 

Általában szezonális alapanyagokat felhasználva készítik el. Persze  szárított 
gyümölcsökkel, vagy akár konzervvel is finom lesz.
Tálaláskor  tejszínhabot kínáltam , de egy semleges  ízű, mondjuk vanília fagylalt
társaságában már egyenesen királyi eledellel kedveskedhetünk barátainknak  :)





















Nincsenek megjegyzések: