Fahéjas- Szilvás
cobbler . . .
Senkit ne ingasson meg a recept hosszú leírása,hiszen egy roppant egyszerű,
de annál ízletesebb süteményt fogunk kapni ! A cobbler maga,
Amerikából származik de magyar neve még nincsen,
a szó jelentése suszter.
Az első írásos recept 1877-ből való, és a szilvás cobbler elkészítését
írja le. A tepsi fenekére kerülő nagy mennyiségű gyümölcsre csak egy
kevés tésztát kell rákanalaznunk, épp annyit, hogy elfedje, és már kész is
a süteményünk. A tészta halmokban sül meg, titokzatos, hiszen
nem tudni mi rejlik a hupplik alatt :)
írja le. A tepsi fenekére kerülő nagy mennyiségű gyümölcsre csak egy
kevés tésztát kell rákanalaznunk, épp annyit, hogy elfedje, és már kész is
a süteményünk. A tészta halmokban sül meg, titokzatos, hiszen
nem tudni mi rejlik a hupplik alatt :)
Családi kerti party résztvevője volt szintén ez a finomság ,
amit hagyományosan, szilvával készítettem. . .
amit hagyományosan, szilvával készítettem. . .
Hozzávalók . . .
~ a tésztához . . .
25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
1 cs sütőpor
1 mk fahéj
10 dkg vaj
1 egész tojás
1 dl tejszín
csipet só
~ a gyümölcsös réteghez . . .
60 dkg szilva
3 csapott ek étkezési keményítő
2 ek barnacukor
1-1 mk őrölt fahéj és szegfűszeg
10 dkg darált dió+1 ek cukor(ebből jut a tetejére is a szóráshoz!)
Elkészítése . . .
A tésztát az adott hozzávalókból, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk
és fél órára hűtőbe tesszük.Laza, lágy tésztát fogunk kapni .
Előkészítjük a szilvát, megmossuk, kimagozzuk, összedaraboljuk
.Beleforgatjuk a cukor és keményítő keverékébe és a kivajazott tálunkba tesszük.
Megszórjuk pár kanálnyi darált dió és cukor keverékével, majd a tésztából
diónyi gömböket formálva szépen a gyümölcsös keverékre sorakoztatjuk.
Nem baj ha nem érnek össze a gömbök, hiszen sütés közben úgyis megnőnek !
Meghintjük cukor-dió keverékkel és előmelegített sütőben 175 fokon,
25-30 perc alatt pirosas barnára sütjük.
Már langyosan is szeletelhető, de igazán hidegen finom, 1-2 órás hűtés után .)
Vaníliás öntethez . . .
- 2 dl görög joghurt, - 3 ek porcukor, - 1 tk vanília esszencia
összeverjük és a szeletek tetejére csorgatva kínáljuk
Tipp . . .
Általában szezonális alapanyagokat felhasználva készítik el. Persze szárított
gyümölcsökkel, vagy akár konzervvel is finom lesz.
gyümölcsökkel, vagy akár konzervvel is finom lesz.
Tálaláskor tejszínhabot kínáltam , de egy semleges ízű, mondjuk vanília fagylalt
társaságában már egyenesen királyi eledellel kedveskedhetünk barátainknak :)
társaságában már egyenesen királyi eledellel kedveskedhetünk barátainknak :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése