Emeletes Citromtorta . . .
pikáns mázzal bevonva
Bence névnapját tartottuk hétvégén . . . egyik kedvenc tortáját kérte,
készítsük el ebből az alaklomból.
Amit annál is inkább nem bántam, mert nekem is óriási kedvencem :)
Hozzávalók . . .
(22 cm-es tortakarikához)
(22 cm-es tortakarikához)
tésztához...
1 citrom
225 g liszt
2 kk sütőpor
4 közepes nagyságú tojás
225 g puha margarin
225 g porcukor
20 cm átmérőjű tortakarika
citromkrémhez...
2 közepes nagyságú tojás
75 g porcukor
1 citrom
50 g vaj
citrommázhoz...
1 citrom
125 g porcukor
Elkészítés . . .
A tésztához előmelegítjük 180 fokra sütőnket. Olajjal kikenjük és sütőpapírral béleljük sütőformánkat. A legszerencsésebb ha 3 db van belőle, sajna nekem csak 1 van :)
A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Lisztet és sütőport egy tálba tesszük. A tojásokat, cukrot és vajat alaposan a liszthez keverjük. A citrom héját és levét is masszánkhoz keverjük.Majd egyenlően elosztjuk a tortaformában 15-20 perc alatt világos tésztákat sütünk (3 db-ot)Rácsra téve hagyjuk hűlni.
Krémhez a tojásokat egy tűzálló tálban villával felverjük. Beleszórjuk a porcukrot,majd a citrom levét és reszelt héját. Vajat is hozzá tesszük és forró vízgőz felett szüntelen kevergetve besűrítjük krémünket. Ha már ráragad a keverő kanalunkra levesszük a tűzről.
Az egyik tortalapot tányérra helyezzük, megkenjük a krém felével, a másik tortalappal pedig befedjük. A citromkrém másik felét rásimítjuk és fedjük a harmadik lappal.
A harmadik citrom héját lereszeljük és félre tesszük.Porcukrot a citrom kicsavart levével addig keverjük amíg enyhén folyós mázat kapunk. Tortánk tetejét bevonjuk és egy vizes kés segítségével elsimítjuk, a reszelt héjjal csinosan megszórjuk.
Ne törődjünk az oldalán lefolyó krémmel és mázzal...a végeredmény annál rusztikusabb lesz :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése