"Puffancs"
avagy
Hamburger zsemle...
Grill szezon egyik elengedhetetlen "alap" darabja...
mármint a "hamburger fanoknak" :)))
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de gyerekkorom
óta nagy rajongója vagyok, eme édesen foszlós
kalács szerű puffancsoknak.Sok-sok recept
kipróbálása és kombinálása után, most éppen
Ő az aktuális favorit :D
Nem túl édes! Kiadós, masszív de mégsem
tolakodóan sűrű/tömör :P Hagyja érvényesülni
a beléje töltött finomságokat. Gyerkőcök
vacsorára, vajjal kenve is szívesen fogyasztották.
Szánjatok rá ti is egy kis időt, mert megéri !
Hozzávalók...
(8 db jól megtermett példányhoz)
700 g liszt
30 g friss élesztő
350 ml langyos tej
50 g porcukor
3 tojás sárgája
70 g olvasztott vaj
csipetnyi só
+ 1 tojás a kenéshez
szezám mag a szóráshoz(opciós)
Elkészítés...
Lisztet egy tálba szitáljuk, csipet sót
és a porcukor felét elkeverjük benne.
kb 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt
és a porcukrot is bele keverjük-megvárjuk
amíg sűrű habot vet, majd a lisztes keverékhez
öntjük. Olvasztott vajjal lazítjuk a tésztát,
amit dagasztani kezdünk. Apránként adagolva hozzá a
langyos tejet(hiszen a lisztünk minősége fogja
meghatározni mennyi folyadékot vesz fel :D
nálam bekortyolta a 3,5 dl-t)
Alapos gyúrást követően, nejlonnal letakarva,
duplájára kelesztjük. Itt kihasználtam a Nap
melengető sugarait és 20 perc elteltével,
gyönyörű púpos levegős tésztahalom keletkezett.
Átdolgoztam,azaz átgyúrtam(szellőztetés) és újból,
gondosan betakargatva, napsugár oltalmára bíztam
had keljen meg újból...(20 perc elegendő volt :)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Enyhén lisztezett gyúrótáblán 8 egyenlő részre
osztottam a tésztát, amiket egyenként gömb
alakúra formázva, sütőpapíros tepsire csücsültettem.
Tetejüket vékonyan tojással kentem és 15 perc pihenő
után (amikor már szinte megszáradt)megismételtem.
(amennyiben szeretnéd,a szezám magos szórás itt
történjen:)
A sütőtér aljába spricceltem(öntöttem) kb 1 dl vizet
és gyorsan betoltam tepsistől a puffancsokat is!
12-15 perc után gyönyörű fénylő, dagi bucik
mosolyogtak ki a sütőből.
(Villany sütőm van,aminél az alsó-felső sütést
+légkeverést választottam...tehát a sütés idejével
kérlek így kalkulálj !)
Megéri a "fáradtságot"!
Jó étvágyat és persze jó mulatást ! :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése