2014-07-09






Túrós pogácsa...
 (megmaradt étel újra gondolva)













Kinél nem fordult még elő, hogy egy elköltött 
finom ebéd után, bizony dobozba is kerül 
kevéske maradék? No én így jártam a túrós
tésztával :D Nem nevezném receptnek, csak 
egyszerű és praktikus újra hasznosításnak :D
 Pogácsa rajongó kisfiam kedvében
szerettem volna járni , így hamar begyúrtam
belőle egy finom pogácsát...a sikerem Dominál
most sem maradt el! Jelenleg is pogácsát rágcsál
némi sonkával ,mini szendvicsnek álcázva...
 Ilyenkor mindig újra töltődnek a boldogság  raktáraim :D
Végre, eszik a gyerek!!! 







Hozzávalók...
(50 db pogácsához)

600 g túrós tészta
(előző napi ebédből maradt :)
2 ek tejföl
1 tojás
100 ml langyos tej
20 g friss élesztő
1 csipetnyi cukor
1 tk só
80 g vaj
~600 g búzaliszt

kenéshez... 1 db tojás
szezám mag a szóráshoz









Elkészítés...

Sütőt előmelegítettem 50 °C-ra a tészta kelesztéséhez...
Az előző napról megmaradt túrós tésztát egy
burgonyatörővel átnyomkodtam ,hogy a nagyobb
tészta darabokat „eltüntessem”
Olvasztott vajat, és a tojást hozzá kevertem.
Langyos cukros tejben elkeverve
az élesztőt megvártam amíg az felhabosodik,
túrós masszához adagoltam a liszttel együtt,
egészen addig, amíg jól gyúrható pogácsa tésztát
nem kaptam(ez nálam kb 600 g volt)
Alaposan kidolgoztam a tésztát és letakarva
az előmelegített sütőben kb 20 perc alatt
duplájára kelesztettem. Lisztezett gyúrótáblán
kézzel ujjnyi vastagra ellapogattam,majd feltekertem
mint egy szőnyeget és újból ellapogattam.
6 cm-s pogácsa szaggatóval kiszúrtam a formákat
és sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket.
Felvert tojással vékonyan lekentem, amit 15 perc
pihentetés követett. Újból tojásos lekenés következett
és kétféle szezámaggal csinosítottam a tetejét.
200 fokra melegített sütőbe tolva 10-12 perc alatt
aranybarnára sütöttem...
Újrahasznosítás indul!
Jó kikapcsolódást készítés közben :D


















Nincsenek megjegyzések: