"Orzotto" vajas-barna csiperkével...
Hántolt árpa-árpagyöngy-gersli-
A "gersli" rendkívül sokoldalúan felhasználható gabona féle. Hántolt és méret szerint osztályozott árpa.
"A honfoglalás kori magyar konyha egyik kedvelt tápláléka volt.Elsősorban köret, leves vagy kása formájában fogyasztották. Lisztjéből lepényszerű kenyeret készítettek, amit olyan keményre sütöttek, hogy tányérként is használták. Kínában Krisztus előtti idők óta, megbecsült eledel. A régi Egyiptomban szintúgy. Hippokratész gyógyító ételként fogyasztotta, a római gladiátoroknál nem telt el úgy nap, hogy ne fogyasztották volna kásaként… A sörgyártás alapanyaga, de kávépótlóként és édesítőszerként is ismert és használt alapanyag. Az askenázi zsidó konyhában például a sólet egyik fontos alkotóeleme. Marokkóban sütemény alapanyag, Japánban szépészeti szereket gyártanak belőle. Tibet nemzeti eledele, a „campa” pirított árpalisztből készül. Az árpát napjainkban a zabhoz hasonlóan, pelyva nélkül termesztik. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően befolyásolja a bélműködést, valamint vizelethajtó hatású. Ajánlott, fokozott stressznek kitett és kimerültségtől szenvedő egyéneknek, valamint a betegségből lábadozóknak. Alacsony a foszfor tartalma. Rengeteg B-vitamint (1,2,6), E vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, káliumot tartalmaz.
ennyi sok-sok betű folyam olvasása után, következzen maga a recept...
Hozzávalók ...
4 személyre
25 dkg hántolt árpa(gersli)
2 ek olíva olaj
25 dkg barna csiperke
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg bacon szalonna
1,2 l zöldség alaplé
Só, őrölt bors
10 dkg juhtúró
egy csokor petrezselyem
5 dkg vaj
Elkészítés ...
Az árpa gyöngyöt alaposan megmossuk,lecsepegtetjük.
Olíva olajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát.
Bacon szalonnát vékony csíkokra vágjuk,
a gomba 3/4 részét felszeleteljük és a hagymás alaphoz
keverjük. Gerslit is hozzá öntjük és a meleg zöldség
alapléből 1-2 merőkanálnyit hozzá merünk.
Szép lassan, időnként megkeverve,
megvárjuk amíg elfő az alaplé,
majd fokozatosan adagolva merítünk belőle még az ételhez,
amíg el nem fogy.
Az utolsó merőkanálnyi alaplé után
bele morzsoljuk a juhtúrót is,
amivel megadjuk a kellő krémes állagot.
Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk az elkészült ételt. Mindeközben a félretett gombát felszeleteljük és egy serpenyőben felhevített vajon kissé megpároljuk és apróra vágott petrezselyemmel szórjuk.
Tálalásnál az elkészült étel tetejére halmozzuk, és azon melegében fogyasztjuk.
A gersli nagy előnye a rizottó rizzsel ellentétben, hogy nem tudjuk szétfőzni :D
Nagyon ízletes, letisztult étel a gomba földes jegyeivel bolondítva.
Rendkívül tápláló étel, csak ajánlani tudom kipróbálását.
Kötényeket felkötni! Alkossatok finomakat :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése