"Trópusi" dzsem ...
Házilag előállított különlegesség?! Miért is ne!
Végy a kamrában található "téli" gyümölcsökből
pár szem jól megérett példányt, hozz össze nekik
egy közös "lábas partyt" és zsebeld be
gyerkőceid elégedett mosolyát :D
egy közös "lábas partyt" és zsebeld be
gyerkőceid elégedett mosolyát :D
Hozzávalók...
500 g tisztított friss ananász
1 db nagyobbacska banán
(ne legyen barna foltos!)
1 db vérnarancs(normál narancs is jó :)
1 db savanykás alma(reszelve)
2,5 dl barna cukor
1 kk céklalé vagy piros ételfesték(opcionális)
Elkészítés...
Gyümölcsöket megtisztítjuk és kisebb darabokra
vágjuk. Narancs külső fehéres burkát
késsel levágjuk. Az egész gyümölcs kupacot,
botmixerrel pürésítjük. A gyümölcs masszát
lábasba öntjük és egy csésze(2,5 dl)
vágjuk. Narancs külső fehéres burkát
késsel levágjuk. Az egész gyümölcs kupacot,
botmixerrel pürésítjük. A gyümölcs masszát
lábasba öntjük és egy csésze(2,5 dl)
barna cukrot mérünk hozzá. Csendes lángon
rotyogtatjuk,egészen addig amíg szépen besűrűsödik
a dzsem/lekvár :) Azért nem árt néha megkeverni!
Főleg amikor kezd elpárologni a gyümölcsök leve.
Amennyiben sima, püré szerű végeredményt
szeretnénk, érdemes 15-20 perc után újból
botmixerért nyúlni és átmixelni a készülő lekvárt.
A cékla levet vagy piros ételfestéket itt tegyük bele-természetesen csak ha szeretnénk, ízben nem meghatározó
, egyszerűen csak esztétikai jelentősége lehet :D
rotyogtatjuk,egészen addig amíg szépen besűrűsödik
a dzsem/lekvár :) Azért nem árt néha megkeverni!
Főleg amikor kezd elpárologni a gyümölcsök leve.
Amennyiben sima, püré szerű végeredményt
szeretnénk, érdemes 15-20 perc után újból
botmixerért nyúlni és átmixelni a készülő lekvárt.
A cékla levet vagy piros ételfestéket itt tegyük bele-természetesen csak ha szeretnénk, ízben nem meghatározó
, egyszerűen csak esztétikai jelentősége lehet :D
Mindezen művelet összességében 50-60 percet
vett igénybe. Vigyázat! A sűrű-forró-pufogó
lekvár égési sérüléseket okozhat!!! A gőzölgő,
-illatos lekvárt, tiszta, száraz kis üvegekbe
töltjük, kupakot rácsavarva, fejre állítva hűtjük.
Semmiféle tartósító szert nem tartalmaz,
ezért "üvegbontás" után, célszerű hűtőben tárolni.
vett igénybe. Vigyázat! A sűrű-forró-pufogó
lekvár égési sérüléseket okozhat!!! A gőzölgő,
-illatos lekvárt, tiszta, száraz kis üvegekbe
töltjük, kupakot rácsavarva, fejre állítva hűtjük.
Semmiféle tartósító szert nem tartalmaz,
ezért "üvegbontás" után, célszerű hűtőben tárolni.
Nekem ebből a gyümölcs hányadból 7 dl lett.
Kötényeket felkötni! Fantázia üzemmód BE :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése