2014-03-25





"Trópusi" dzsem ...








Házilag előállított különlegesség?! Miért is ne!
Végy a kamrában található "téli" gyümölcsökből 
pár szem jól megérett példányt, hozz össze nekik 
egy közös "lábas partyt" és zsebeld be 
gyerkőceid elégedett mosolyát :D







Hozzávalók...

500 g tisztított friss ananász
1 db nagyobbacska banán
(ne legyen barna foltos!)
1 db vérnarancs(normál narancs is jó :)
1 db savanykás alma(reszelve)
2,5 dl barna cukor
1 kk céklalé vagy piros ételfesték(opcionális)






Elkészítés...

Gyümölcsöket megtisztítjuk és kisebb darabokra
 vágjuk. Narancs külső fehéres burkát 
késsel levágjuk. Az egész gyümölcs kupacot, 
botmixerrel pürésítjük. A gyümölcs masszát 
lábasba öntjük és egy csésze(2,5 dl)
barna cukrot mérünk hozzá. Csendes lángon 
rotyogtatjuk,egészen addig amíg szépen besűrűsödik
 a dzsem/lekvár :) Azért nem árt néha megkeverni!
 Főleg amikor kezd elpárologni a gyümölcsök leve.
 Amennyiben sima, püré szerű  végeredményt 
szeretnénk, érdemes 15-20 perc után újból 
botmixerért nyúlni és átmixelni a készülő lekvárt. 
A cékla levet vagy piros ételfestéket itt tegyük bele-természetesen csak ha szeretnénk, ízben nem meghatározó
 , egyszerűen csak esztétikai jelentősége lehet :D
Mindezen művelet összességében 50-60 percet 
vett igénybe. Vigyázat! A sűrű-forró-pufogó 
lekvár égési sérüléseket okozhat!!! A gőzölgő,
 -illatos lekvárt, tiszta, száraz kis üvegekbe
 töltjük, kupakot rácsavarva, fejre állítva hűtjük.
 Semmiféle tartósító szert nem tartalmaz, 
ezért "üvegbontás" után, célszerű hűtőben tárolni.
Nekem ebből a gyümölcs hányadból 7 dl lett.
Kötényeket felkötni! Fantázia üzemmód BE :D

































Nincsenek megjegyzések: