Csaroh . . .
- avagy az Almás papucs -
Családom minden apraja és nagyja rajong az almás finomságokért. Ezért is örültem meg annyira ennek a csuda finomnak tűnő receptnek. Apróbb változtatásokat eszközöltem, mert a két legnagyobb fiúnál mumus a mazsola a sütikben :) Tehát ez kimaradt! Valamint a vanília puding is abszolút opcionális, nem az eredeti recept része! Első látásra beleszerettem...és nem csalódtam ... finom omlós tészta, vaj-puha krémes illatos almával ...hm...
Hozzávalók . . . kb 50 db-hoz
...a tésztához:
200 g puha vaj
120 g porcukor
2 egész tojás
100 ml tej
8 g sütőpor
csipet só
2 teásaknál vanília eszencia
1 citrom reszelt héja
500 liszt
...a töltelékhez:
6 közepes alma
3 evőkanál cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
5 szem kardamon
vagy Mézeskalács fűszerkeverék,csak ez esetben
hagyjuk el a fahéjat!)
1/2 citrom leve
diónyi vaj
kb. 30 ml víz
Elkészítés . . .
A
tésztát nem az eredeti recept szerint előző este , hanem a sütés napján állítottam
össze (finom lett így is)Ehhez a puha vajat habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a
tejjel is.A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, belereszeltem a citrom héját és
puha tésztát gyúrtam (nekem kellett még egy csipetnyi liszt ,mert ragadt). Nejlon zacskóba csomagolva hűtőszekrénybe tettem pihenni 1 órát.Sütés előtt kivettem , szobahőre , hogy felmelegedjen a tészta .Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megmostam,megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A citrom levét rácsavartam és kevés vízzel, fahéjjal,
cukorral, kardamonnal együtt kis lángon diónyi vajon megpároltam.A tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 12-15 cm-es kockákra vágtam, majd ezeket
átló mentén feleztem, így 2 háromszöget kaptam. A háromszög egyforma száraival párhuzamosan 2- 2 bevágást ejtettem , a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem
( kevés vanília pudingot is csempésztem mellé ) előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét. Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 °C fokon , légkeverésen , kb. 15 perc alatt sültek szép világos barnára.
Rácsra sorakoztattam a papucskákat hogy hűljenek ,utána porcukorfelhővel
beborítottam mindegyiket. A
tésztája frissen ropogós volt, másnapra megpuhult,ami az ízélményt
cseppet sem csorbította! Népes családomnak nagyon ízlett, ezért többször is el fogom készíteni :)
A receptért köszönet EgyCsipetnek!
2 megjegyzés:
Dióval is nagyon finom! A tésztának elég fél óra a hűtőben :)
Legközelebb kipróbálom dióval is :)
Megjegyzés küldése