2013-04-18


Natúr házi krémsajt . . .

" Mascarpone" készítés egyszerűen








Lágy... jól kenhető... semleges ízű... egyszerűen csak finom :)
 Nagyon egyszerű és sokféle módon használható a végeredmény, akár édes, akár sós ételekhez is.
Csak 20 %-os, vagy annál zsírosabb tejfölt használjunk hozzá. 


Hozzávalók:

  450 g 20 %-os tejföl
450 g natúr joghurt

csepegtetéshez - textil pelenka vagy géz anyag

Elkészítés:

Tejfölt és joghurtot fakanállal összekeverjük egy nagy tálban, majd  textilbe öntjük a masszánkat. 
 A textil négy sarkát átellenben csomózzuk és egy éjszakát fellógatva , csepegtetjük ki belőle a savót.
 Én ezt egy fakanál és vállfa segítségével a mosogató felé lógatva oldottam meg :)
 Hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. Ez 3-4 óra alatt megtörténik, de hagyhatjuk tovább is még,betéve a hűtőbe egy műanyag szűrőben, magas lábas felé téve .
A kicsepegő savót feltétlen őrizzük meg, hiszen fel tudjuk használni  pékárú sütésénél!
Ha előre tudjuk, hogy sós dolgokhoz lesz rá szükség,akkor a tejfölbe keverhetünk 2 dobozonként fél teáskanál sót kicsurgatás előtt.
450 g tejfölből kb. 250 g krémsajtot kapunk
Krémünket ízesíthetjük tetszés szerint fűszerekkel, friss fűszernövényekkel, édes és sós változatban egyaránt finom és egészséges :)
Amennyiben "keményebb" krémet szeretnénk úgy 2 x 450 g 20%-os tejföllel tegyük ugyanezt.







Nincsenek megjegyzések: