Pékkifli . . .
Nálunk tuti befutó ez a könnyed, foszlós, letekerhetős sós-péksütemény!
Az ötlet Illéskrisz Konyhájából ...ered.
Az ötlet Illéskrisz Konyhájából ...ered.
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe elkészítését :)
Hozzávalók :
~ 16 kiflihez
Tészta ...
60
dkg liszt
2
evőkanál burgonyapehely (opcionális)
2,5
dkg élesztő
1
dl langyos tej
2,5 dl langyos víz
1
dl olaj
1 tk só
1
tk cukor
Töltelék...
5 dkg puha vaj
5 dkg puha vaj
Tetejére :
1 tojás sárgája
1 tojás sárgája
Elkészítés . . .
A
langyos tej- pici cukor és élesztőből- kovászt készítünk,
majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk.
Tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk.
Tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk(szellőztetjük) és 16 egyenlő részre vágva ,
gombócokat formálunk belőlük , újbóli 15 -20 perc pihentetés következik.
gombócokat formálunk belőlük , újbóli 15 -20 perc pihentetés következik.
Egyenként, ovális formára nyújtjuk a tésztagolyókat, felső részükön,
legyező alakban, éles késsel,csíkokat metszünk.
legyező alakban, éles késsel,csíkokat metszünk.
Az alsó részére pedig, puha vajat kenünk, és innen kezdve
feltekerjük a tésztát .
A kifliket sütőpapíros tepsire helyezve, tojás sárgájával kenjük, vigyázva,
hogy csak a bevagdosott rész legyen tojásos - ez fogja adni kiflink díszét :)
hogy csak a bevagdosott rész legyen tojásos - ez fogja adni kiflink díszét :)
15-20 perc pihenő következik, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
A szépen megkelt kifliket, előmelegített sütőben,
15 perc alatt aranybarnára sütjük :)
15 perc alatt aranybarnára sütjük :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése