Grissini...Olasz kenyérrudacska
Az utóbbi időben gyakran készül mifelénk ez az illatos,ropogós rudacska . Többféle ízben elkészítettem már,de ezek közül gyerekseregnek a szezámaggal szórt vált be a legjobban :)
Semmiképp nem összehasonlítható sem ízvilágban-, sem állagában- a boltokban kapható zacskózott kiszereléssekkel!
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz
csipetnyi cukor
1 teáskanál só
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A lisztet egy keverőtálba szórom, és a közepére készített mélyedésbe belemorzsolom az élesztőt, és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet, összekeverem. Hozzáadom a sót és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Mikor összeállt a tészta, jó alaposan átgyúrom .Lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk és gömbölyűre görgetjük( kb. 20 centi hosszú rudacskák legyenek) Az így kapott hengereket sütőpapíros lemezre fektetjük, vízzel lekenjük és tetszőlegesen szórunk rá - szezámmagot, mákszemeket, reszelt sajtot,fűszerkeveréket...
Két elkészítési alternatíva közül is választhatunk...(szabad időnk függvényében)
Az egyik hogy...
Letakarva, egy órára félreteszem, valami langyos helyre, hogy a kétszeresére
megkeljen. Ebben az esetben lágyabb ,puhább kenyércsíkokat kapunk.
Előmelegített forró sütőben 200°C-on 10 perc .
Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert kemény lesz! Egész világosra süssük!
A másik pedig... kelesztés nélkül, azonnal feldolgozom a tésztát.
Előmelegített ,forró sütőben (200 fok) 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
...így ropogósabb állagú grissinit kapunk.
Állandó időhiány miatt, én rendszeresen így készítem!
Bármely napszakban és alkalomkor megállja helyét asztalunkon ,ehetjük különféle
mártogatóssal,krémlevesek mellé, sajtkrémmel, salátával vagy vékony
sonkaszeleteket tekerve rá.
...és nem utolsó sorban első rangú ropogtatni való egy váratlan vendégsereg
érkezésekor!
Jól záródó dobozban hetekig eláll (ha a sütés utáni első 10 percet még megéri:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése