Húsos pite . . .
angol zellerrel és friss paradicsommal
Első húsos pitém . . . a la'Olajbogyó . . . szerencsére és óriási örömömre nagy sikere volt a vacsinál.
Fiúk csípős almapaprikával, a kicsik csemege ubival kombinálták. Friss kevert saláta volt a terv, de nagyon éhes volt a társaság :)
Hozzávalók:
pite tésztához . . .
50 dkg lisz
25 dkg margarin
só
töltelékhez . . .
50 dkg darált hús ( nálam disznó comb)
1/2 fej vöröshagyma
2 db angol zellerszál nyél
3 db hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
só, bors, szerecsendió
2 gerezd fokhagyma préselve
2 evőkanálnyi friss petrezselyem
kevés kakukkfű( intenzív íze van)
1 ek mustár
1 egész tojás
1 ek liszt vagy étkezési keményítő
kenéshez . . .
1 tojás sárgája
Elkészítés :
Először pite tésztámat készítettem el az előzőleg leírtak szerint. http://vargaani.blogspot.hu/2013/04/omlos-piteteszta.html
Majd a húsos töltelék következett. Kevés olajon megpirítottam az apróra kockázott hagymát, rátéve a darált húst, fehéredésig pároltam. Fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval, friss kakukkfűvel, mustárral. Zeller szárakat és a paradicsomokat kockára vágva raguhoz kevertem. 1 egész tojást ütöttem bele majd kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítettem. A frissen vágott maroknyi petrezselymet is bele forgattam. . . rottyant egyet és kész ( felesleges zsiradékot lekanalaztam a ragumról!)
Sütőt előmelegítettem 180°C -ra (légkeverés, alsó-felső sütés)
A szobahőn kicsit puhult 2/3 tésztámat kivajazott piteformányira nyújtottam (kicsi peremet hagyva)és villával több helyen megszurkálva 10 percig elősütöttem.
Sűrű ragut ráhalmozva elegyengettem és a maradék 1/3 tésztával díszítettem.
1 tojás sárgájával lekentem.Majd újabb 15 percig sültőbe tettem.
Amikor kissé megpirult a pite teteje, kivéve a sütőből pár percet állni hagytam, hogy szépen szeletelhető legyen (és a kiáramló gőz meg ne égesse kezemet ! )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése