2013-03-29



Kanelbullar ...

- Svéd fahéjas csiga...

(ma egy picit másként :)








Beni  nagy fiamnak sütögetni támadt kedve :)Jól bevált receptje mellett döntött-Kanelbullar lesz! Minden flottul is ment , a tészta gyönyörűen megkelt, óriási tésztahalom...egészen odáig nem is volt gond, amíg a töltelék picit hígabbra nem  sikeredett :( Hm ...sebaj...tegyük tortaformába, legyen kalács belőle,úgyis Húsvét van :)










Tészta volt bőven,így egy pár húsvéti hangulatú kalácska is készülhetett-a kicsik nagy örömére! Délutáni alvás után rögtön farok és fültelenített nyúlfik sorakoztak a kis mancsokban :)







A végeredmény...nagyon finom kalácskák :) Reggel is jól jött egy bögre forró kakaó mellé! A tésztája omlós maradt, és nem száradt ki!


Hozzávalók...


    Tésztához...

90 dkg liszt
 12 dkg porcukor
 5 dl tej 
12.5 dkg vaj
5 dkg élesztő
  1 tk őrölt kardamon 
        csipet só        

          töltelékhez...       
       
   12,5 dkg puha vaj   
12 dkg porított barna cukor
                   2 púpozott tk őrölt fahéj                
                                 
                                    
                    tetejére...               
                                   
                       1 egész tojás                   
                  jégcukor              
    

                                   
                                   
                                                                
                                 









Elkészítés... 



  Élesztőből, kevéske tejből, és élesztőből kovászt készítünk. Olvasztott vaj  társaságában,
   a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk,
amit letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztünk.
  Amíg kel a tésztánk ,elkészítjük a tölteléket.
  Barna cukrot ledaráljuk, vajjal, fahéjjal 
együtt habosra keverjük.
Sütőt előmelegítjük 220 fokra, tepsit sütőpapírral bélelünk.
 A megkelt tésztát 2 részre osztjuk,
kinyújtjuk kb ujjnyi vastagságúra.
 Töltelékkel egyenletesen lekenjük és feltekerjük,
majd 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
 A csigákat tepsiben pihentetjük 

  Kb 20 percig, majd lekenjük tojással és 
 ízlés szerint jégcukorral szórjuk.

 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük :)))

Ez a recept nagy adag...25-30 kicsi kalácsra elegendő,
 kérlek így számolj sütés előtt! :D


 Az "óriás csigában" feltekert kalácsunknak 30 perc sülés kellett, 200°C fokon.
  (A tészta  tetejét több helyen éles késsel bevagdostuk)
A kis állatkák ezen a hőmérsékleten, 
15 perc alatt készre sültek . 

                
                 
                   
         
           



























Nincsenek megjegyzések: