Kókuszos pite
ananászos dzsemmel...
Sütemény evés iránti vágyakozás szüleménye,
az egzotikus ízvilágot idéző kókuszos pite.
Kakaós pite tésztájának állaga és finomsága
volt a kiinduló pont...a töltelék pedig
az általunk nagyon kedvelt kókusz lett.
Ananászos házi trópusi dzsem is került bele,
ami még különlegesebbé tette az összhatást :D
ami még különlegesebbé tette az összhatást :D
Természetesen bármilyen finom savanykás
lekvárral bátran helyettesíthető!
Nagyon gyorsan elkapkodták a mancsocskák
a tálcáról...így abszolút siker sütiként
megőrizve és lejegyezve a recept! :D
Pihe-puha, zamatos..és veszélyesen eteti magát!
Hozzávalók...
(20 X 30 cm-es tepsi)
tészta...
220 g liszt
180 g vaj
csipet só
3-4 ek tej
töltelék...
150 g kristály cukor
150 g kókuszreszelék
5 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
(csipetnyi só)
(csipetnyi só)
Elkészítés...
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit
sütőpapírral béleljük.
Tészta hozzávalóiból, jól formázható,
tésztát kell kapjunk, amit felhasználásig
félre téve pihentetünk. Elkészítjük a
tölteléket, amihez a tojásokat szétválasztjuk.
Fehérjékhez adjuk a kétféle cukor felét és
egy csipetnyi sót, majd félkemény habbá verjük.
Nem érdemes keményre "túlverni" a habot,
mert csak töredezni fog a töltelékünk és
nem lesz könnyed, laza szerkezetű.
Másik tálban a maradék cukrot és tojások sárgáját
fehéredésig habosítjuk(amíg el nem olvadnak
benne a cukorszemcsék)Óvatosan bele forgatjuk a
felvert tojás fehérjét és apránként adagolva
hozzá a kókusz reszeléket.
A tésztát 2 részre vágjuk és egyenként
tepsi méretűre nyújtjuk. Az alsó tészta réteget
tetszés szerinti mennyiségben lekenjük lekvárral,
majd a kókuszos tölteléket simítjuk el rajta.
Az egészet befedjük a kinyújtott másik
tészta réteggel, villával több helyen
megszurkáljuk hogy ne púposodjon fel
a sütemény teteje.
Forró sütőbe tolva 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
Sütőpapírral együtt kiemelve a tepsiből,
rácsra tesszük hűlni...
Hasábokra vágva, porcukorral hintve kínáltam.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit
sütőpapírral béleljük.
Tészta hozzávalóiból, jól formázható,
tésztát kell kapjunk, amit felhasználásig
félre téve pihentetünk. Elkészítjük a
tölteléket, amihez a tojásokat szétválasztjuk.
Fehérjékhez adjuk a kétféle cukor felét és
egy csipetnyi sót, majd félkemény habbá verjük.
Nem érdemes keményre "túlverni" a habot,
mert csak töredezni fog a töltelékünk és
nem lesz könnyed, laza szerkezetű.
Másik tálban a maradék cukrot és tojások sárgáját
fehéredésig habosítjuk(amíg el nem olvadnak
benne a cukorszemcsék)Óvatosan bele forgatjuk a
felvert tojás fehérjét és apránként adagolva
hozzá a kókusz reszeléket.
A tésztát 2 részre vágjuk és egyenként
tepsi méretűre nyújtjuk. Az alsó tészta réteget
tetszés szerinti mennyiségben lekenjük lekvárral,
majd a kókuszos tölteléket simítjuk el rajta.
Az egészet befedjük a kinyújtott másik
tészta réteggel, villával több helyen
megszurkáljuk hogy ne púposodjon fel
a sütemény teteje.
Forró sütőbe tolva 20 perc alatt zsemleszínűre sütjük.
Sütőpapírral együtt kiemelve a tepsiből,
rácsra tesszük hűlni...
Hasábokra vágva, porcukorral hintve kínáltam.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése