Kukorica
lisztes Bagett
Egy angol honlapon találtam rá ennek a receptnek az eredetiére, amit kicsit megvariálva a mi szájízünkre alakítottam. Bátran ajánlom az elkészítését, mert ízletes , könnyed és mégis nagyon kiadós. Reggelire, vacsira és akár az uzsonna dobozba való finom pékárú :)))
Hozzávalók
. . .
2
db 30 cm-es bagetthez
25
dkg fehér liszt
5
dkg kukorica liszt
1
tk tengeri só
2
dl víz
1
tk méz
2
dkg élesztő
2
ek olíva olaj
formázáshoz ...
2 ek kukorica dara
Kivitelezés . . .
A
kétféle lisztet és sót össze keverjük, félre tesszük.
Egy
lábasban vizet melegítünk amiben megolvasztjuk a mézet, bele
morzsoljuk az élesztőt. Amikor az élesztő gombák dolgozni
kezdenek hozzá öntöm a lisztes keverékhez az olajjal együtt Lágy
tésztát kapunk, amit 2 cipóra osztunk és kb 30 percnyi kelesztés
után formáljuk.
Gyúró táblánkat meghintjük kukorica darával,
amin a tésztát
2 db rúddá sodorjuk. Kezünk élével középen egy
sávot, kis mélyedést nyomunk a bagettbe. Újbóli, kb 15 perces
pihentetés következik a sütőpapírral bélelt tepsiben csücsülve.
Amikor már dagik lettek, egy éles késsel rézsútos metszéseket ejtünk
a felszínükön, majd előmelegített sütőben 200 fokon
10-12 perc
alatt aranybarnára sütjük.
A sütőtér aljába helyezzünk el egy
vízzel töltött edényt, hogy elősegítsük pékárunk finomsági
indexének javulását ;)
Sütés
után rácsra téve hagyjuk hűlni.
Illatuk az egész lakást belengi, kívül ropogós kéreg keletkezik,
amit a megpirult kukorica dara koronáz meg :) belül pedig omlós és könnyed ...
Jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése