2013-11-28

Briós ...


Cukrász képzés első gyakorlati órájának tananyaga a Briós készítés... többek között ;) Idehaza is megpróbálkoztam vele, nem mondom hogy tökéletes,de ízre finom lett.
Próbálok szorgalmas jó diák lenni, elkészíteni a vizsga próba darabokat ... hajrá mindenki! A hozzávalók és arányuk nem minden esetben tankönyvi lesz!
Hozzávalók ...
16 db-hoz

50 dkg liszt
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej(kb)
1 mk só
1 db tojás sárgája
5 dkg margarin(szobahő)
0,5 citrom reszelt héja

kenéshez 1 db tojás
barna- vagy jégcukor a szóráshoz
Elkészítés ...

Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, félre tesszük.
Tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük.
Kovászt készítünk -> 1 dl langyos de nem forró tejbe kevés porcukrot keverünk és bele morzsoljuk az élesztőt, 1-2 ek lisztet hozzá téve simára keverjük(állaga kb tejföl sűrűségű legyen) és meleg helyre téve érleljük.
 Amikor emelkedik a kovász szintje a lisztes alaphoz öntjük, majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával és szintén az alaphoz adjuk.Olvasztott margarinnal javítva az állagot, reszelt citrom héjjal fokozva az ízeket, alaposan kidolgozzuk a tésztát. Nincs tészta dagasztó gépem, ezért maradt a jó alapos kézi kidolgozás egy gyúró táblán. Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet( kb 2 dl vett fel) de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát.A gyúrótábla felületét tovább lisztezni nem kell! Nejlonnal fedve meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 perc)Amikor szépen megnövekedett a tésztánk térfogata, kidolgozzuk belőle a képződött gázokat "szellőztetjük", ami nem másból áll mint alapos átgyúrásból! Továbbra sem kell liszteznünk!Újból lefedjük és másodszorra is megkelesztjük. Majd a megnövekedett illatos kelt tésztánkból hengert sodrunk és 16 egyenlő részre vágjuk. Egyenként 25 cm-es rudakat sodrunk és csiga alakban össze tekerjük, úgy hogy a végét a csiga alá hajtva a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.Formázás mikéntje fantáziánkra van bízva...alkalmaztam egy régebbi receptben látható csomózós technikát is...


 Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc pihenő következik.Újból lekenjük tojással és ízlésünknek megfelelően cukorral szórhatjuk :) Sütőbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük... rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk egy finom habos kakaóval vagy tejjel első rangú reggelit alkothatunk ;)Családom reklamált az adagot illetően, ezért legközelebb dupla adagban készül majd!
Megjegyzés küldése