Svéd puncsrolád . . .
"Punschrullar"
Egyszerű, de nagyszerű édes élvezet. Eredetileg
Svéd országból származik, de manapság már
egy népszerű lakberendezési áruházlánc ebédlőjének
polcain is megtalálhatók. Szerintem sokad magammal
együtt itt találkoztam vele először. Svédek a
"Punschrullar"-t kávézás mellé ajánlják, ami
szerintem önálló desszertként vagy akár -gastro
ajándékként is készíthetjük. Sokféle infót összegyúrva
készítettem el a saját kis marcipános tekercseinket.
Svéd országból származik, de manapság már
egy népszerű lakberendezési áruházlánc ebédlőjének
polcain is megtalálhatók. Szerintem sokad magammal
együtt itt találkoztam vele először. Svédek a
"Punschrullar"-t kávézás mellé ajánlják, ami
szerintem önálló desszertként vagy akár -gastro
ajándékként is készíthetjük. Sokféle infót összegyúrva
készítettem el a saját kis marcipános tekercseinket.
Hozzávalók . . .
~20 db-hoz
töltelékhez ...
2 tojás
2 ek kakaópor
2 ek cukor
2 ek liszt
1 tk vanília esszencia
2 tk rumaroma
1 tk vérnarancs aroma
5 dkg háztartási keksz apróra törve
5 dkg darált dió
0,5 narancs reszelt héja(opcionális
5 dkg margarin
burkolathoz ...
20 dkg marcipán massza vagy fondant(cukormassza)
pár csepp ételfesték(kedvünk szerinti színben)
10 dkg étcsoki
1 tk olaj
szórócukor(opcionális)
Elkészítés . . .
Sütőt előmelegítem 180 fokra és egy kicsi tortaformát
( bármilyen formát) sütőpapírral bélelek. Tojásból és
cukorból habos masszát keverek, majd a kakaóporral
elkevert lisztet apránként hozzá adagolom-formába
öntöm és 15 perc alatt készre sütöm.
( bármilyen formát) sütőpapírral bélelek. Tojásból és
cukorból habos masszát keverek, majd a kakaóporral
elkevert lisztet apránként hozzá adagolom-formába
öntöm és 15 perc alatt készre sütöm.
Amikor kihűlt a piskóta, kézzel szétmorzsolom és
ízesítem kedvem szerint - aromákkal, kekszdarabokkal,
dióval, narancs héjával ...
ízesítem kedvem szerint - aromákkal, kekszdarabokkal,
dióval, narancs héjával ...
A fentebb leírt hozzávalók a mi szájízünk szerint
lettek megadva, ám ti bátran kísérletezzetek !
lettek megadva, ám ti bátran kísérletezzetek !
A lényeg, hogy a massza ne legyen túl lágy és szépen
formálható legyen!
formálható legyen!
kb 2 cm átmérőjű hengereket formálunk és hűtőbe tesszük
pár órára, hogy könnyebben tudjunk majd vele dolgozni.
pár órára, hogy könnyebben tudjunk majd vele dolgozni.
Marcipán masszába alaposan bele dolgozzuk az étel
festéket és kb 1-2 mm vékonyra nyújtva, bele tekerjük
az előzőleg meggyártott piskóta "hurkákat" :) majd
3-4 cm-es darabokra vágjuk.
festéket és kb 1-2 mm vékonyra nyújtva, bele tekerjük
az előzőleg meggyártott piskóta "hurkákat" :) majd
3-4 cm-es darabokra vágjuk.
Olvasztott csokoládéba mártjuk mindkét végüket és
zsírpapíros tálcára sorakoztatva hűtőben hagyjuk
rádermedni.Cukor gyöngyökkel csinosíthatjuk tovább a csoki
végeket, de ez igazán csak opcionális :)
zsírpapíros tálcára sorakoztatva hűtőben hagyjuk
rádermedni.Cukor gyöngyökkel csinosíthatjuk tovább a csoki
végeket, de ez igazán csak opcionális :)
Mignon kapszlikba csücsültetve, szép díszdobozba téve,
remek- gastro ajándék válhat belőle!
remek- gastro ajándék válhat belőle!
Rolnizásra fel !!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése