2013-11-15





Svéd puncsrolád . . .
"Punschrullar"










Egyszerű, de nagyszerű édes élvezet. Eredetileg
 Svéd országból származik, de manapság már 
egy népszerű lakberendezési áruházlánc ebédlőjének 
polcain is megtalálhatók. Szerintem sokad magammal
 együtt itt találkoztam vele először. Svédek a 
"Punschrullar"-t kávézás mellé ajánlják, ami  
szerintem önálló desszertként vagy akár -gastro 
ajándékként is készíthetjük. Sokféle infót összegyúrva 
készítettem el a saját kis marcipános tekercseinket.







Hozzávalók . . .
~20 db-hoz


töltelékhez ...

2 tojás
2 ek kakaópor
2 ek cukor
2 ek liszt
1 tk vanília esszencia
2 tk rumaroma
1 tk vérnarancs aroma
5 dkg háztartási keksz apróra törve
5 dkg darált dió
0,5 narancs reszelt héja(opcionális
5 dkg margarin


burkolathoz ...

20 dkg marcipán massza vagy fondant(cukormassza)
pár csepp ételfesték(kedvünk szerinti színben)
10 dkg étcsoki
1 tk olaj
szórócukor(opcionális)








Elkészítés . . .


Sütőt előmelegítem 180 fokra és egy kicsi tortaformát
( bármilyen formát) sütőpapírral bélelek. Tojásból és
 cukorból habos masszát keverek, majd a kakaóporral
 elkevert lisztet apránként hozzá adagolom-formába 
öntöm és 15 perc alatt készre sütöm.
Amikor kihűlt a piskóta, kézzel szétmorzsolom és 
ízesítem kedvem szerint -  aromákkal, kekszdarabokkal,
 dióval, narancs héjával ...
A fentebb leírt hozzávalók a mi szájízünk szerint 
lettek megadva, ám ti bátran kísérletezzetek !
A lényeg, hogy a massza ne legyen túl lágy és szépen 
formálható legyen! 
kb 2 cm átmérőjű hengereket formálunk és hűtőbe tesszük 
pár órára, hogy könnyebben tudjunk majd vele dolgozni.










Marcipán masszába alaposan  bele dolgozzuk az étel
 festéket és kb 1-2 mm vékonyra nyújtva, bele tekerjük 
az előzőleg meggyártott piskóta "hurkákat" :)  majd 
 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
Olvasztott csokoládéba mártjuk mindkét végüket és
 zsírpapíros tálcára sorakoztatva hűtőben hagyjuk 
rádermedni.Cukor gyöngyökkel csinosíthatjuk tovább a csoki 
végeket, de ez igazán csak opcionális :)
Mignon kapszlikba csücsültetve, szép díszdobozba téve, 
remek- gastro ajándék válhat belőle!
Rolnizásra fel !!!









































































Nincsenek megjegyzések: