Angol
puncs torta . . .
Szülinapomra
készült ez a finom puncs torta, ami eredetileg egy krémes
sütemény receptje ( Angol puncs szelet) alapján dolgoztam fel, csak torta formájában elkészítve. maga a sütemény is nagy siker volt itthon,
így nem bíztam a véletlenre az ízhatást;)
Hozzávalók
. . .
22
cm-es torta formához
tészta
…
50o
g liszt
100
g porcukor
150
g margarin
1
db tojás
1 mk sütőpor
1 mk szódapor
1
cs vaníliás cukor
2
dl tejföl
csipet
só
krém
…
7,5
dl tej
3
cs puncs pudingpor (főzős)
200
g margarin
150
g porcukor
fondan
…
1
kg porcukor
1
ek zselatin
6
ek víz
1
ek margarin(~50 g)
2
ek méz
némi
ételfesték, cukorgyöngyök
Elkészítés
. . .
A
tészta hozzávalóiból nagyon jól formázható alapanyagot kapunk,
amit 6 egyenlő részre vágva, lisztezett felületen 22 cm átmérőjű körökre nyújtjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt
tepsiben egyenként kb 8-10 perc alatt, világos barnára sütjük, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
A
krémhez- tejből és pudingporból csomómentes sűrű krémet
főzünk, aminek közvetlenül a felszínét nejlonnal lefedjük, hogy
ne képződjön rajta „bőrős” réteg.
Amikor
a puding kihűlt,-margarint és porcukrot keverő gép segítségével kihabosítjuk, majd a puncsos masszát kis adagokban hozzá keverve- tovább habosítjuk. A lapokat egyenként egy papírból kivágott körsablon segítségével, éles késsel szépen egyformára "szabjuk". Krémmel megtöltjük és a torta tetejére
súlyt helyezve, hűtőben több órát "nehezék"alatt pihentetjük(nálam az egész éjszakát hűvösön töltötte) Kevéske krémet tegyünk félre, hogy a tortát
vékonyan kívülről is be tudjuk vonni préselés után, hiszen a cukormasszánk (fondant) így fog szépen megtapadni a felületén :)
Fondant -elkészítés után, szintén hűtőbe tesszük. Hozzávalóit és kivitelezését Kiskukta blogján találtam, amit azóta is sikeresen alkalmazok :) (szupi recept:)
Torta
bevonása előtt a cukormasszát szobahőn tároljuk. Majd jól átgyúrva- szinezve-szórva-formázva kedvünk szerint vonjuk be vele tortánkat...
Kellemes
időtöltést kívánok az alkotáshoz :)))
Tipp . . .
Hűtőbe téve, több napig is eláll gond nélkül!
Ajánlom nektek is szeretettel az elkészítését!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése