2013-11-19


Mézes Marcipános Puszedli
A puszedlit nagyon kedveli a család apraja és nagyja egyaránt. Sosem készítettem még, de ma szó szerint minden felületen ez köszönt rám a világháló rengetegéből...egy gyors elhatározás...még gyorsabb kivitelezés...próba...végkifejlet = nem lehet abbahagyni :)))
Hozzávalók . . .
 kb 45 db-hoz

tésztához...

40 dkg liszt
2 ek tejföl
2 tojás sárgája
5 dkg barna cukor(porrá őrölve)
12 dkg méz
4 dkg margarin
csipet só
1 kk szódabikarbóna
1-1 kk őrölt->fahéj-gyömbér-szegfűszeg
10 dkg marcipán


mázhoz...

2 tojás fehérje
15 dkg porcukor

Elkészítés . . . 

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelünk.
Száraz hozzávalókat egy nagy tálban össze keverjük, félre tesszük.
Kis tálkában vajat és mézet olvasztunk, majd hozzá keverjük a tejfölt és a tojások sárgáját is. A lisztes és mézes keveréket alaposan össze gyúrjuk és 4 cipóra osztva hurkákat sodrunk belőlük. Diónyi méretre vágva, félgömböket formálunk, azok közepébe egy darabka marcipánt nyomunk és két tenyerünk között golyóbisokat alakítunk ki.
Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, tetejüket kissé megnyomjuk és az előmelegített sütőbe tolva 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázat! Hamar megég!!! Ne süssük keményre, éppen csak kezdjenek aranylani a  puszedlik :)Rácsra téve hűtjük és az előkészített tojáshabos-cukros mázba mártogatjuk két villa segítségével, majd vissza csücsültetjük őket a papírozott tepsibe és 50 fokon-légkeverésen 35-40 perc alatt rászárítjuk a hófehér cukros burkot. Nagyon finom, rögtön pihe-puha puszedlik lesznek:)Éljenek a puszedlik!!!


Tipp . . .

Amennyiben nincs légkeveréses sütőd, szépen sorakoztasd vissza a sütis rácsra és jól szellőző helyen szépen magától is "megköt" a máz :)
Karácsonyi asztalra már dupla adaggal készül majd :)Megjegyzés küldése