2014-02-24




Török Pizza - Lahmacum ...








Szerencsésnek érzem magam, mert ezt a finom gyors ételt többször is volt módom  őshazájában, autentikus módon, speciális sütőlapátokkal kemencébe tolva, ropogós  kérgűre sütve elfogyasztani.
Nem csak a helyi utcai étkezdékben, de a szállodákban is törekednek a hagyományok őrzésére és a vendég szeme láttára pillanatok alatt, elkészítik  a hosszúkás"pizzát - pidet"  Mindezt széles mosoly és kedves csacsogás kíséretében - közben megkínálnak egy pohárka, tündéri speciális pohárkában prezentált, forró teával, vagy a híres "török  kávéval" Azonban mindenképp ajánlom egy  jó hideg "Efes"  sörrel történő öblögetését is ! ...  majd levezetésnek Nargili (vízi pipa) közös elpöfékelését, ami  komoly  társadalmi hagyományoknak örvend :) Autentikusan darált bárány húst és sok-sok zöldséget használnak, de disznó hússal is kitűnő ízehatást érhetünk el :)


Hozzávalók ...
(3 db-hoz)


tészta...
50 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
1 dkg friss élesztő
2 ek olíva olaj
csipet só

feltét...
30 dkg darált disznó/bárány hús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek olíva olaj
só, bors,paprika
kaukkfű
paradicsom
20 dkg reszelt sajt a szóráshoz

tálaláshoz sűrű görög joghurt




Elkészítés ...

Lisztet tálba szitáljuk és közepébe mélyedést vájva, bele morzsoljuk az élesztőt. 1 dl langyos vízzel  langyos vízzel leöntve kovászt készítünk. A megmaradt vízben feloldjuk a sót, és az olajat is hozzá öntjük. A "megéledt" kovászt eldolgozzuk a lisztben és hozzá adjuk a többi olajos-sós folyadékot is. Amennyiben kedveljük, friss kakukkfűvel vagy oregánóval is feldobhatjuk a tészta ízét. Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk és letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük.

A feltéthez...Serpenyőben, olíva olajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott hagymát, majd a darált húst rátéve tovább pirítjuk. Ízlésünknek megfelelően fűszerezzük és készre pároljuk, félre tesszük.
A "megkelt" tésztát átgyúrjuk, és újból kelesztjük. (Az is jó, ha előző nap elkészítjük a tésztát, hűtőbe tesszük és másnap ebből dolgozunk :) Gáztepsit sütőpapírral bélelünk és ide helyezzük a hosszúkásra nyújtott tésztákat. A széleket kissé visszahajtjuk, ezzel keretet képezve  a feltéteknek...







Húsos ragut egyenletesen eloszlatjuk a tészta csíkokon és reszelt sajttal hintjük, majd forró, 200 fokra előmelegített sütőben, grill programon 5-10 perc alatt készre sütjük .
Azonnal, forrón tálaljuk...kínálhatunk hozzá sűrű krémes görög joghurtot is...
Jó kísérletezést az új íz variációkhoz!










Nincsenek megjegyzések: