2014-02-10






Gyömbéres-kakaós kalács ...






Gyömbér és kakaó izgalmas párosa , új szintre emeli a reggeli kakaózás hangulatát :)
 Puha vaj és narancs dzsem pedig igazi korona lehet a csíkos kalács szeleteken!
 Készítés közben, a sütőből áradó illatokról már ne is beszéljek...





Hozzávalók ...
22 cm-s gyümölcskenyér-sütőformához

50 dkg liszt
1 tojás
2 dl langyos tej
2 ek porcukor
2 dkg élesztő
1 tk vanília aroma
1 tk frissen reszelt gyömbér/gyömbérpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
6 dkg olvasztott vaj
egy csipet só







Elkészítés ...


Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk a friss élesztőt. Langyos tejben elkeverjük a cukrot, vanília aromát és az élesztőre öntjük. 
Amikor megéledt a kovászunk elkezdjük alaposan kidolgozni, felvert tojást,sót és olvasztott vajat adva hozzá szép simára gyúrjuk. Szépen kidolgozott tésztánkat megfelezzük.
 Egyik felébe- 1 ek langyos tejben elkevert kakaóport, másikba-  finomra reszelt gyömbért/gyömbérport dolgozunk el. Nejlonnal letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét cipócskánkat. (40 fokos, gőzös sütőtérben szoktam ebben a hűvös időszakokban)
Enyhén lisztezett felületen mindkét tésztát kb egyenlő nagyságú téglalappá nyújtjuk,majd egymásra helyezve rövidebb oldaluktól kezdve, rolád szerűen feltekerjük és a sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér sütőformába tesszük. Újabb 20 percnyi langymeleg pihenő után 180 fokra előmelegített, gőzös sütőtérben, kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után pár perc formában való várakozás után, rácsra téve hűtjük. 
Vajjal vagy kedvenc dzsemünkkel kínálva nagyon finom, 
gyömbértől illatozó kalácsot "varázsolhatunk" szeretteink elé :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!































Nincsenek megjegyzések: