Gyömbéres-kakaós kalács ...
Gyömbér és kakaó izgalmas párosa , új szintre emeli a reggeli kakaózás hangulatát :)
Puha vaj és narancs dzsem pedig igazi korona lehet a csíkos kalács szeleteken!
Készítés közben, a sütőből áradó illatokról már ne is beszéljek...
Hozzávalók ...
22 cm-s gyümölcskenyér-sütőformához
50 dkg liszt
1 tojás
2 dl langyos tej
2 ek porcukor
2 dkg élesztő
1 tk vanília aroma
1 tk frissen reszelt gyömbér/gyömbérpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
6 dkg olvasztott vaj
egy csipet só
Elkészítés ...
Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk a friss élesztőt. Langyos tejben elkeverjük a cukrot, vanília aromát és az élesztőre öntjük.
Amikor megéledt a kovászunk elkezdjük alaposan kidolgozni, felvert tojást,sót és olvasztott vajat adva hozzá szép simára gyúrjuk. Szépen kidolgozott tésztánkat megfelezzük.
Egyik felébe- 1 ek langyos tejben elkevert kakaóport, másikba- finomra reszelt gyömbért/gyömbérport dolgozunk el. Nejlonnal letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük mindkét cipócskánkat. (40 fokos, gőzös sütőtérben szoktam ebben a hűvös időszakokban)
Enyhén lisztezett felületen mindkét tésztát kb egyenlő nagyságú téglalappá nyújtjuk,majd egymásra helyezve rövidebb oldaluktól kezdve, rolád szerűen feltekerjük és a sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér sütőformába tesszük. Újabb 20 percnyi langymeleg pihenő után 180 fokra előmelegített, gőzös sütőtérben, kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sütés után pár perc formában való várakozás után, rácsra téve hűtjük.
Vajjal vagy kedvenc dzsemünkkel kínálva nagyon finom,
gyömbértől illatozó kalácsot "varázsolhatunk" szeretteink elé :)
Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése