Göngyölt süllő filé-citromos mártással ...
A hal, mint étel, párom számára, gyakran a panírozott és -olajban kisütött formációban ki is merül...
de én nem adom fel és próbálom minél többféle- -képpen elkészítve megszerettetni az illatos fűszerek ízét és színét segítségül hívva ...ezúttal egy citrusos kombinációban :)
Hozzávalók ...
1 főre
2 szelet süllő filé/ 15-20 dkg
pácoláshoz...
1 db Zöld citrom/lime/
durva tengeri só
frissen őrölt 5 bors keverék
friss kakukkfű
halfilébe tekerünk...
egy fél avokádó
1 vékony szál sárgarépa/párolva
göngyöléshez...
4 vékony szelet húsos bacon szalonna
1 kisebb zsenge cukkini
hústűk a rögzítéshez
2 ek olíva olaj
citromos mártáshoz...
1 db Zöld citrom/lime/ leve és reszelt héja
1 ek vaj
2 dl főző tejszín
1 db tojás sárgája
csipet só
1 kk cukor
körethez...
2 db közepes burgonya /főzve
Elkészítés ...
Az előkészített hal filék mindkét oldalára zöld citrom levét csavarjuk, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt borssal szórunk rá. Friss vagy szárított kakukkfű levélkéket tépdesünk a hal szeletekre és letakarva legalább 30 percet hűvös helyen páclében állni hagyjuk.
Sárgarépát és a burgonyákat megtisztítjuk és vízgőz puhára pároljuk.
Avokádóból és a puhára párolódott répából csíkokat vágunk és halfilénkbe tekerjük.
A tekercsnek kívülről 2 szeletnyi bacon szalonna és vékony cukkini csík köntöst kerítünk, amiket hústűvel rögzítünk.
Sütőedénybe 2 evőkanálnyi olíva olajat kanalazunk, erre ültetve tekercseinket , előmelegített 180 fokos sütőben, légkeverésen, mintegy 10-15 perc alatt aranybarna kérget pirítunk a szalonnás burokra ... zsenge cukkiniből vékony hosszanti szeleteket vágunk és a haltekercsek mellé téve még 5 percre, grillező programra állított sütőbe vissza toljuk.
Citrom mártáshoz egy edényben vajat olvasztunk, majd egy zöld citrom levét és reszelt héját is hozzá csavarjuk, állandó kevergetés mellett tejszínnel dúsítva tovább hevítjük...sózzuk és kávéskanálnyi cukrot is adunk hozzá. Tojás sárgáját bele keverve sűrítünk a mártás állagán. Gyors mozdulatokkal kevergetjük, majd elzárjuk a lángot és tovább keverve, megelőzzük a kicsapódást. Sűrű szitán átszűrjük, selymes állagot kölcsönzöve citrusos mártásunknak.
A haltekercsekből eltávolítjuk a hústűket. Grillezett cukkini csíkok és párolt burgonya kíséretében citrom mártással körítve előmelegített tányéron tálaljuk .
Jó étvágyat kívánok hozzá :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése