2014-02-21






Lekváros bukta ...









Kelt tészták soraiban, gyakran visszatérő
 vendége nálunk a "Lekváros bukta". 
Lehet nem szeretni? :)




Hozzávalók ...
16 db-hoz 


50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
3 dl tej
6 dkg vaj
5 dkg porcukor
csipet só

-lekvár a töltéshez
porcukor a szóráshoz...




Elkészítés ...


1 dl langyos tejbe kevéske porcukrot teszünk,
 bele morzsoljuk az élesztőt, plusz 2 ek 
lisztet és kovászt készítünk. A tojás sárgákat
 a megmaradt cukorral meg a sóval elkeverjük és 
hozzá adjuk a többi langyos tejet. Ezt az 
egyveleget az átszitált liszthez adjuk és 
olvasztott vajat is hozzá öntve, szép sima 
tésztát dolgozunk ki.  Langymeleg helyen, 
nejlonnal letakarva duplájára kelesztjük.
 Enyhén lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 
kinyomva a tésztából a felesleges gázbuborékokat.
 1 cm vastag téglalap alakra nyújtjuk,
 és éles késsel/pizza vágóval 10 cm-es négyzetekre 
vágjuk, amik közepébe lekvárt kanalazunk-> 
Célszerű sűrű, sütésálló lekvárt használni, 
hogy ne "szökjön" ki a tésztánkból :)
A tészták két szélét kicsit behajtjuk és az 
egészet óvatosan félbe hajtva, enyhén megnyomkodva, 
hogy a lekvárt gondosan bezárjuk :) 
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütő aljába
 én vízzel teli edényt szoktam tenni, elősegítve
 ezzel a bukták jobb állagának elérését :)
Kivajazott/sütőpapírozott tepsiben szorosan 
egymás mellé helyezzük és tetejüket olvasztott
 vajjal/vagy tojással lekenjük.










Forró sütőbe tolva, 15-20 perc alatt aranybarnára 
sütjük...kis pihentetés után tálra szedve, 
porcukorral hintjük :)
Kötényeket felkötni :) 
Jó étvágyat!



































Nincsenek megjegyzések: