"Cipócska"...
Szeretek itthon kenyerekkel és különféle pékárúakkal kísérletezni.
Egyrészt tudod mit tettél bele, másrészt
a sütőből kiáradó illatfelhő...na az nagyon
varázslatos tud lenni! :D
Hozzávalók...
300 g búza finomliszt
150 g teljes kiőrlésű rozs liszt
50 g lenmagliszt
250-300 ml langyos víz
25 g friss élesztő
1 ek méz
30 g lenmag
50 ml olíva olaj
só
Elkészítés...
Egy tálba kimértem a liszteket, össze kevertem
a sóval és közepébe mélyedést vájtam.
Ide morzsoltam bele az élesztőt,
mézzel csorgatva és 2 dl langyos vízzel
felöntve. Amikor a kovász szépen felhabosodott
alaposan összegyúrtam a tésztát olíva olaj
és a lenmagocskák társaságában.
Amennyiben túl "morzsalékos"
lenne a tészta, langyos vízzel lazíthatunk
a szerkezetén. Nejlonnal letakarva,
meleg helyen duplájára kelesztjük.
Majd tálból kivéve, átgyúrjuk - "szellőztetjük"
leendő kenyerünk tésztáját,
megformáljuk és enyhén lisztezett sütőedénybe
tesszük. Újból letakarva pihenőt rendelünk el...
a megkelt cipócskát kevéske rozsliszttel hintjük
és éles késsel bevagdossuk tetejét.
Előmelegített, 180 fokos, gőzös sütőben,
légkeverésen, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Sütőből kivéve rácson hűtjük...
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése