"Május" torta ...
Finnország fővárosában, Helsinkiben él egy fiatal magyar
biológus lány ...Ildikó, aki csodás süteményekkel,
tortákkal, bonbonokkal... kápráztatja el ildiKOKKI
elnevezésű blogjának olvasóit.
Valószínűleg, az édesség készítés
szeretetéből kiindulva, így ismeretlenül is,
szimpatizánsok lettünk :D
Virtuális vendégségbe invitált magához,
ahová kérésére, sütivel érkezek :D
...azaz egy habos tortával készültem, mert bizonyos,
hogy nagy és kedves társaság fog összegyűlni nála!
Hozzávalók...
(24 cm-s tortakarikához)
tésztá(k)hoz...
piskóta-
3 db tojás
90 g liszt
70 g kristálycukor
csipet só
diós piskóta-
3 db tojás
60 g liszt
30 g darált dió
70 g kristálycukor
csipet só
kakaós piskóta-
3 db tojás
60 g liszt
30 g Holland kakaópor
70 g kristálycukor
csipet só
vaníliás krémhez...
300 ml tej
1 tasak vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
60 g cukor
1 tk vanília esszencia
kakaós krém...
250 ml habtejszín
1 ek Holland kakaópor
1 ek porcukor
tetejére...
100 g csokoládé
80 ml tejszín
250 ml habtejszín a torta oldalára,
Dobos cukorral és darál dióval díszítettem
Elkészítés...
Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortaformák alját
sütésálló papírral béleljük,oldalukat enyhén kivajazzuk.
Lisztet átszitáljuk, félre tesszük.
A normál piskóta lap elkészítéséhez,
tojásokat szétválasztjuk.
Fehérjéhez 2/3 cukrot és csipet sót adva, habbá verjük,
majd sárgáját 1/3 kristálycukorral kihabosítjuk.
A két masszát óvatosan egybe telepítjük,
és folyamatos keverés mellett a lisztet is bele forgatjuk.
Tortaformába simítva kb 12-15 perc alatt készre sütjük.
A következő két tortalapnál is ugyan így járunk el,
csak ott a liszthez hozzá keverjük a plusz
(dió, kakaó) hozzávalókat, amit majd
a tojásos masszához forgatunk.
A kisült tortalapokat rácsra téve hűtjük.
Vaníliás krémhez sűrű pudingot főzünk,
amibe még forrón belekeverjük a kristály
cukorral felvert tojás fehérje habot,
majd a krémet a kakaós tortalapra simítjuk,
és a normál piskótalappal fedjük.
Habtejszínt felverjük és porcukorral,
kakaóporral ízesítjük, tortalapra kenjük,
diós tortakarikával befedjük.
Kis lábasban tejszínt melegítünk,
majd a csokoládét bele tördelve,
megolvasztjuk és fényesre keverjük,
a tortakarika tetejére kenjük, hűtőbe téve dermesztjük.
Tejszínt habbá verjük és a torta oldalára simítjuk.
Kristálycukrot megolvasztottam, amíg a cukor szemcsék
teljesen el nem olvadtak,világos karamell színűre
(-Dobos cukor)majd kanál segítségével,sütőpapírra
csiga alakzatokat csorgattam, megszilárdult,
ezek lettek a díszítő elemek...
Kötényeket felkötni, habverőt a kézbe!
...és talán, ildiKOKKI virtuális
"vendég partiján"
meg fogtok kóstolni egy szeletkét a tortából :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése