Eszterházy torta...
(ahogy nálam készült :)
Szinte minden cukrászda repertoárjában szerepel
ez a diós "habcsók" lapok közé töltött,(eredetileg?)
főzőtt krémes tortacsoda. Eredetén túl, az eredeti recept
sem látott sehol napvilágot, így számtalan átirata
létezik. Leginkább kétféle irányzatot jelölnek meg.
Az egyik a vajkrémes változat, a másik pedig
a korszerűbbnek ítélt, tejszínes változat.
Egy frappánsan megfogalmazott cikket
ajánlanék figyelmetekbe, ahol is néhány kúlturális
és gasztronómiai érdekességgel lehettek gazdagabbak
a témával kapcsolatosan :D
Hozzávalók...
(20 cm átmérőjű tortához)
tészta lapokhoz...
10 db tojás fehérje
300 g cukor
300 g pörkölt,darált dió
csipetnyi só
0,5 narancs reszelt héja
(opcionális)
krémhez...
1 tk zselatinpor
1 vanília rúd(kikapart magvai)
250 ml tej
120 g cukor
5 tojás sárgája
300 g vaj
50 g pörkölt darált dió
tetejére...
több opció lehetséges :D
1. 100 gfehér csokoládé + 50 g étcsokoládé
2. fehér(fondant) cukormáz és étcsokoládé
ahol is 250 g cukrot 100-150 ml vízzel és néhány
csepp ecettel sűrű sziruppá főzzük, majd azon
melegében a torta tetejére símítjuk, olvasztott
csokoládéval csorgatva megmintázzuk-hátránya,
hogy gyorsan kell dolgoznunk mert a cukormáz
nagyon hamar megdermed!
ahol is 250 g cukrot 100-150 ml vízzel és néhány
csepp ecettel sűrű sziruppá főzzük, majd azon
melegében a torta tetejére símítjuk, olvasztott
csokoládéval csorgatva megmintázzuk-hátránya,
hogy gyorsan kell dolgoznunk mert a cukormáz
nagyon hamar megdermed!
3. ahogyan nálam készült... 1 tojás fehérjét
habnak felvertem és 150 g porcukrot
adtam hozzá, ezzel lekentem a legfelső
tortalapot és 50 g étcsokoládéval
cirmosra mintáztam (nem ragaszkodva a
klasszikus Eszterházy rácsos formához)
+ 100 g pörkölt-darált dió, vagy esetemben
natúr corn flakes össze zúzva a panírozáshoz
(torta oldalának beszórásához)
Elkészítés...
Sütőt melegítsük elő 200 °C-ra, sütőpapírokra
5 db, egyenként 20 cm átmérőjű kört rajzoljunk.
Tisztított dióbelet(összessen 450 g-ot)
sütőben megpirítjuk, ledaráljuk.
Tojások fehérjéből, csipetnyi sóval félkemény
habot verünk,majd porcukrot hozzá adagolva,
kemény-fényes habot kapunk.Ehhez óvatosan hozzá
keverjük az előzőleg megpörkölt és ledarált diót
és reszelt narancs héjat.
A diós masszát lehetőleg egyenlő arányban elosztjuk
a megrajzolt körökben és elsímítjuk.
Előmelegített sütőben (laponként) 6-7 perc alatt
készre sütjük.
A krémhez, a tojások sárgáját cukorral kikeverjük
és a vaníliával felforralt tejhez adjuk, besűrítjük.
Amikor lehűlt (előzőleg már)0,5 dl forró vízbe áztatott
zselatint is hozzá keverjük, majd darált dióval
és vajjal kihabosítjuk.
Tortalapok alá éles késsel bevágva, leválasztjuk
a sütőpapírról, és egyenkét egymásra téve
közüket betöltjük krémmel. Oldalát krémmel és darált
dióval/corn flakes-el/ díszíthetjük. A legfelső lap
tetejét porcukros fehérje habbal vontam be,
valamint olvasztott csokoládét
csorgatva rá, karcoltam bele mintákat :D
Jó szórakozást a sütögetéshez!...nem is olyan
bonyolúlt elkészíteni, mint leírni :P
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése