2014-01-08





"Túrós"-barackos Linzertorta...





Pille könnyű torta, ami a nevével ellentétben egy morzsányi túrót sem tartalmaz :) Kedves szomszédainknak készült köszönet-képpen a sok szívességért... (a második teszt torta a mienk lett)
Nem kell nagy szakértelem az elkészítéséhez, így bátran ajánlom kezdő konyhatündéreknek is :)





Hozzávalók ...
22 cm-es tortaformához

linzer tészta...

20 dkg liszt
12,5 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
0,5 cs sütőpor
0,5 citrom leve és reszelt héja
csipet só

krém...

2,5 dl tej
3 ek cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
1 kis dobozos barackos joghurt/natúr joghurt/vagy tejföl
1 kk vanília aroma
0,5 citrom reszelt héja

tetejére...

lekvár ás porcukor(opcionális:)



Elkészítés ...


Linzer tészta készítésével kezdünk--- liszt-porcukor-sütőpor-só keverékében gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg margarint, majd tojások sárgáját és citrom reszelt héját és levét is hozzá adva , lágy tésztát kapunk. Becsomagolva, hűvös helyen pihentetjük.
Sütőt előmelegítjük 160 fokra/légkeverésen (normál tűzhelynél 180 fok)
Tortaforma alját és oldalát sütőpapírral borítjuk. A tészta 3/4 részét a forma aljába nyomkodjuk, lehetőleg egyenletesen. A tészta 1/4-e pedig a torta rácsozata lesz.
Krémhez---a tojások fehérjét habbá verjük és félre tesszük.Tejet egy nagyobb lábasba önjük, hozzá keverjük a cukrot, vanília aromát, reszelt citrom héját és csomómentesen a puding port, majd a barackos joghurtot(natúr joghurtot vagy tejfölt) és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk belőle. Még forrón óvatosan képzeletbeli 8-as alakban bele forgatjuk a felvert tojás fehérjét(ami szinte azonnal megfő)
Az elkészült tölteléket a formában eldolgozott tésztára öntjük,  elsimítjuk, majd a megmaradt tésztából vékony "hurkákat" sodrunk és rácsos alakzatban díszítjük a torta tetejét :)
Előmelegített forró sütőbe toljuk, majd amikor pirulni kezd a teteje (kb félidőnél)borítsunk rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen! 30-35 perc múlva elkészült süteményben még rezeghet a töltelék, ne ijedjünk meg, amint kihűl gyönyörűen összeáll :))) 10 percnyi pihentetés után vegyük le a torta karimát(ne izzadjon be a tészta) a rácsokba kanalazhatunk nekünk tetsző lekvárt, esetleg porcukorral is szórhatjuk!(mi már langyos állapotában felfaltuk így a kihűlt tortáról nyilatkozni sajna nem tudok)
Szomszéd családnak ízlett--ami jelenleg a lényeg volt!!!
Kötényeket felkötni!!! Alkotásra fel!















Nincsenek megjegyzések: