2014-01-09





Sajtos-magos sós ...






Emlékeztek "nem mai tinik" amikor még a cukrászdákban lehetett kapni, amolyan szájpadlásra tapadós, abba nem hagyható, sós kockákat? Tetejükre  sajttal vagy köménnyel, szezámaggal, mákkal volt megszórva...sokáig tárolható és isteni finom volt ... nem szaporítom tovább a szót! Megtaláltam a tuti receptet!Igazi, rég elfeledett ízemlékeket ébresztett fel bennem!






Hozzávalók ...

50 dkg liszt
25 dkg zsír/margarin
1 tojás
1 ek só
1 tk cukor
2 dkg élesztő
15-20 dkg sajt(reszelve)
hideg tej(amennyit felvesz)

+ 1 tojás a tetejére
esetleg magok(kömény,mák,dió,szezám,len)




Elkészítés ...

A lisztbe keverjük a sót, cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt, reszelt sajt felét és a zsiradékot(zsírral és margarinnal is elkészítettem már ,mindkét verzióval pocak kompatibilis :)Majd tojást teszünk hozzá és kevéske hideg tejjel kemény tésztát gyúrunk! Nem kelesztjük, omlós sós tésztára van szükségünk :)A tésztát becsomagolva hűtőbe tesszük(legjobb egy éjszakára)vagy 1-2 óra múlva, enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk(nehéz feladat,mert kemény a tészta) kedvünk szerint éles késsel kis kockákra vágjuk vagy formákat szúrunk ki. 








A leeső tésztadarabokat nyugodtan újból dolgozzuk össze és használjuk ismét. Sütőpapírozott lemezre rakosgatjuk,
tetejüket tojással lekenjük, magokkal vagy sajttal szórjuk és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük(légkeverésen 10-12 perc)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!






Pssszt! Itt vidéken még mindig lehet kapni habtálcára csomagolt kiszerelésben :)








Nincsenek megjegyzések: