Diós pogácsa...
Pogácsa receptek sorát próbáltam már ki, de diós verziója még nem szerepelt az asztalunkon. Mivel szerencsére jónak mondható dió terméssel zártuk a múlt évet, a kísérletezésnek helye van a sütőben :))) Izgalmas ízvilág így sósan is, ami egy próbát minden - képpen megér!
Hozzávalók...
50 dkg liszt
15 dkg darált dió
2 dkg élesztő
1-2 dl tejföl
20 dkg margarin/vaj
3 tojás sárgája
1 tk cukor
1 csapott ek só
tojás a lekenéshez
5 dkg apróra vágott dió díszítésnek
Elkészítés...
Lisztet - darált diót - sót össze keverjük és elmorzsoljuk benne az olvasztott margarint/vajat. 1 dl langyos tejfölben feloldjuk a cukrot, az élesztőt is hozzá adva, kovászt készítünk. Az alap anyagokat egybe telepítjük és a tojás sárgákkal együtt alaposan kidolgozzuk. Amennyiben szükséges még tejföllel lazíthatunk a tészta állagán. Félkemény pogácsa tésztát kell kapjunk :)
Nejlonnal letakart edényben, langyos helyen, 30 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és hajtogatjuk.Nagy téglalapnyi
felületet a képzeletbeli középvonalhoz hajtjuk mindkét rövidebb oldalról, majd az egész tésztát félbe...így újabb 20 perc pihenő következik.
Ezen műveletet megismételjük még egyszer, majd ujjnyi vastagra nyújtott tésztából 3 cm-es szaggatóval korongokat szúrunk.Tetejüket tojással kenjük és darált dióval hintjük.Előmelegített 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük...
Nosza...Kötényeket felkötni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése