Gesztenye torta ...
Párom nagymamája jött hozzánk látogatóba, s mivel a napokban
ünnepelte születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem
szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességet készíthettem.
ünnepelte születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem
szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességet készíthettem.
Hozzávalók . . .
(24 cm-es tortaformához)
(24 cm-es tortaformához)
tésztához...
8 db közepes tojás
8 ek liszt ( 10 g liszt = 7gCH
2 ek kakaópor
1 cs sütőpor
folyékony édesítőszer
1 tk vanília aroma
víz
krémhez...
25 dkg margarin
30 dkg natúr gesztenye massza
3 dl 1,5% tej (~12gCH)
1 cs diabetikus vaníliás pudingpor
folyékony édesítőszer
rumaroma(ízlés szerint)
1 kupaknyi citromlé
bevonáshoz...
2,5 dl cukormentes növényi tejszínhab (Hulala)
1 ek cukrozatlan kakaópor
díszítésnek ...
natúr gesztenyemassza
Elkészítés . . .
Sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 3 piskóta lap elkészítésével kezdünk.
Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk.8 ek lisztet
összekeverjük a sütőporral és félre tesszük
Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelünk.8 ek lisztet
összekeverjük a sütőporral és félre tesszük
2 tojás fehérjét kemény habbá verünk. Sárgáját pedig ,csipet
sóval és édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga
masszához adjuk a 2ek sütőporos lisztet, 2 ek vizet és óvatosan
hozzá forgatjuk a felvert tojás fehérjét is. kb 10 perc alatt világosra
sütjük, rácsra téve kihűtjük.
Kakaós tésztához 6 tojásból készítjük el a tésztát csak itt 2 ek kakaóport
is adunk a sárga masszához és 6 kanál vizet.Ha túl sűrű lenne a massza
nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam
mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el ( a fehér piskótához kb 1ek,
a kakaóshoz pedig 3 ek édesítőt használtam fel)Rácsra téve kihűtjük majd félbe vágjuk.
Krémhez - egy lábosba elkészítjük a vaníliás puding alapot-kihűtjük.
Natúr gesztenye masszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit
félre teszünk a tortánk tetejére. Vajat és édesítőt habosra keverjük , apránként
hozzá adjuk a vanília pudingot, majd a gesztenye masszát. Rum aromával ízesítjük.
Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz a máz.
kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és
kakaós piskótával zárjuk a sort. Kívülről vékonyan kenjünk a krémből, tegyük
hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín külső felületre. Felverjük
kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.A tejszínhab felébe
kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. Torta tetejét az előzőleg félre tett
gesztenye masszából díszítettem. Nagy örömömre sikere volt a süteménynek és
cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve ;)))
sóval és édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga
masszához adjuk a 2ek sütőporos lisztet, 2 ek vizet és óvatosan
hozzá forgatjuk a felvert tojás fehérjét is. kb 10 perc alatt világosra
sütjük, rácsra téve kihűtjük.
Kakaós tésztához 6 tojásból készítjük el a tésztát csak itt 2 ek kakaóport
is adunk a sárga masszához és 6 kanál vizet.Ha túl sűrű lenne a massza
nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam
mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el ( a fehér piskótához kb 1ek,
a kakaóshoz pedig 3 ek édesítőt használtam fel)Rácsra téve kihűtjük majd félbe vágjuk.
Krémhez - egy lábosba elkészítjük a vaníliás puding alapot-kihűtjük.
Natúr gesztenye masszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit
félre teszünk a tortánk tetejére. Vajat és édesítőt habosra keverjük , apránként
hozzá adjuk a vanília pudingot, majd a gesztenye masszát. Rum aromával ízesítjük.
Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz a máz.
kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és
kakaós piskótával zárjuk a sort. Kívülről vékonyan kenjünk a krémből, tegyük
hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín külső felületre. Felverjük
kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.A tejszínhab felébe
kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. Torta tetejét az előzőleg félre tett
gesztenye masszából díszítettem. Nagy örömömre sikere volt a süteménynek és
cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve ;)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése