Adventi almás pite
kelt tésztából...
Blogkóstoló blogger-játék, immáron a 20.fordulójához
érkezett. Ezúttal Serpenyővirtuóz vezényli le a játékot.
ChéfTündér blogját sorsolta nekem Fortuna keze...
Aminek azért is nagyon örültem, mert számomra ismeretlen
érkezett. Ezúttal Serpenyővirtuóz vezényli le a játékot.
ChéfTündér blogját sorsolta nekem Fortuna keze...
Aminek azért is nagyon örültem, mert számomra ismeretlen
Konyhatündért sikerült megismernem így blogon
keresztül :D AZ Almáspite, azaz annak
bármelyik formája kedvencünk, ezért választottam
családi receptjét. Ami még külön érdekesség,hogy
kelt tésztát használ elkészítéséhez...
nosza hozzáfogtam :D
bármelyik formája kedvencünk, ezért választottam
családi receptjét. Ami még külön érdekesség,hogy
kelt tésztát használ elkészítéséhez...
nosza hozzáfogtam :D
Hozzávalók...
24 cm-es piteformához
tésztához...
400 g liszt
150 g porcukor
150 g vaj
1 tojás sárgáa
20 g élesztő
csipet só
tejföl
50 ml langyos tej
1 kk őrölt szegfűszeg
1/2 citrom reszelt héja
töltelékhez...
5-6 szem savanykás alma
cukor és őrölt fahéj
ízlés szerint
2-3 ek búzadara
1 ek vaj
1 ek citromlé
1 tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz...
24 cm-es piteformához
tésztához...
400 g liszt
150 g porcukor
150 g vaj
1 tojás sárgáa
20 g élesztő
csipet só
tejföl
50 ml langyos tej
1 kk őrölt szegfűszeg
1/2 citrom reszelt héja
töltelékhez...
5-6 szem savanykás alma
cukor és őrölt fahéj
ízlés szerint
2-3 ek búzadara
1 ek vaj
1 ek citromlé
1 tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz...
Elkészítés...
A töltelékhez, a meghámozott almákat apró kockákra
vágjuk és olvasztott vajon, citromlével-cukorral-
fahéjjal ízesítve, puhára pároljuk. Majd az alma
víztartalmától függően, 2-3 ek búzadarát keverünk
hozzá. Felhasználásig félre tesszük.
Tésztához, kavés langyos-cukros tejben elmorzsoljuk
az élesztőt és habosra érleljük. A többi
hozzávalóva együtt tésztát gyúrunk.
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és a kivajazott
piteformába igazítjuk, felesleges részeket levágjuk
és egy villával több helyen megszúrkáljuk a forma
alján lévő tésztát. Tölteléket bele símítjuk,
a megmaradt tésztát újból kinyújtjuk és tetszőleges
formákat kiszúrva befedjük vele a tölteléket.
Felvert tojással lekenjük, előmelegített 180°C-os
sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kihűl pitét ízlés szerint,porcukorral
hintve tálaljuk :D
Kellemes...pitékben gazdag
Boldog Adventot kívánok!
A töltelékhez, a meghámozott almákat apró kockákra
vágjuk és olvasztott vajon, citromlével-cukorral-
fahéjjal ízesítve, puhára pároljuk. Majd az alma
víztartalmától függően, 2-3 ek búzadarát keverünk
hozzá. Felhasználásig félre tesszük.
Tésztához, kavés langyos-cukros tejben elmorzsoljuk
az élesztőt és habosra érleljük. A többi
hozzávalóva együtt tésztát gyúrunk.
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és a kivajazott
piteformába igazítjuk, felesleges részeket levágjuk
és egy villával több helyen megszúrkáljuk a forma
alján lévő tésztát. Tölteléket bele símítjuk,
a megmaradt tésztát újból kinyújtjuk és tetszőleges
formákat kiszúrva befedjük vele a tölteléket.
Felvert tojással lekenjük, előmelegített 180°C-os
sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kihűl pitét ízlés szerint,porcukorral
hintve tálaljuk :D
Kellemes...pitékben gazdag
Boldog Adventot kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése