2014-12-21








Adventi almás pite
kelt tésztából...
























Blogkóstoló blogger-játék, immáron a 20.fordulójához
 érkezett. Ezúttal Serpenyővirtuóz vezényli le a játékot.
ChéfTündér  blogját sorsolta nekem Fortuna keze...
 Aminek azért is nagyon örültem, mert számomra ismeretlen
Konyhatündért sikerült megismernem így blogon 
keresztül :D AZ Almáspite, azaz annak 
bármelyik formája kedvencünk, ezért választottam 
családi receptjét. Ami még külön érdekesség,hogy 
kelt tésztát használ elkészítéséhez...
nosza hozzáfogtam :D













Hozzávalók...
24 cm-es piteformához


tésztához...


400 g liszt
150 g porcukor
150 g vaj

1 tojás sárgáa
20 g élesztő
csipet só
tejföl
50 ml langyos tej
1 kk őrölt szegfűszeg

1/2 citrom reszelt héja



töltelékhez...


5-6 szem savanykás alma
cukor és őrölt fahéj
ízlés szerint
2-3 ek búzadara
1 ek vaj
1 ek citromlé


1 tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz...











Elkészítés...


A töltelékhez, a meghámozott almákat apró kockákra
vágjuk és olvasztott vajon, citromlével-cukorral-
fahéjjal ízesítve, puhára pároljuk. Majd az alma 
víztartalmától függően, 2-3 ek búzadarát keverünk
hozzá. Felhasználásig félre tesszük.
Tésztához, kavés langyos-cukros tejben elmorzsoljuk
az élesztőt és habosra érleljük. A többi
hozzávalóva együtt tésztát gyúrunk.
 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és a kivajazott
piteformába igazítjuk, felesleges részeket levágjuk
és egy villával több helyen megszúrkáljuk a forma 
alján lévő tésztát. Tölteléket bele símítjuk,
a megmaradt tésztát újból kinyújtjuk és tetszőleges 
formákat kiszúrva befedjük vele a tölteléket.
Felvert tojással lekenjük, előmelegített 180°C-os
sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A kihűl pitét ízlés szerint,porcukorral
hintve tálaljuk :D
Kellemes...pitékben gazdag
Boldog Adventot kívánok!








































Nincsenek megjegyzések: