"Részeges"-zöld dió
befőtt...
befőtt...
Annyi helyen olvastam és hallottam már a zöld dió
szinte "mitikus" hatásairól. Bevallom őszintén még
nem volt rá alkalmam, hogy megkóstoljam,de az
ismerősök véleményére adva a "kipróbálandó
különlegességek" képzeletbeli listáján
elő lépett, hiszen éppen itt volt az ideje a
zöld kis csoda gömbök begyűjtésének :D
Ugye azt fontos tudni, hogy csak az a zöld
dió termés felel meg a célunknak, amiben még nem
fejlődött ki a csonthéj(népi hagyomány szerint
Medárd és László nap között lehet szedni,
azaz nagyjából június végéig)
Igazi hungaricumnak számító zöld dió tartósításáról,
sok helyen olvastam, sőt segítséget is kaptam
elkészítéséhez...de nem én lennék ha mindezekbe
nem vinnék egy kis csavart?! :D
.
.
.
A zöld dió önmagában, és számos étel
kiegészítőjeként is fogyasztható,
ráadásul még egészséges is. A diófa hazánkban
őshonos növény, olyannyira,
hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették,
fogyasztották a Kárpát-medencében. A legismertebb
és legjobb termőhelyek a mai
Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak.
A dió hasznosítása több évezredes múlttal
büszkélkedhet - szinte minden része értékes.
kiegészítőjeként is fogyasztható,
ráadásul még egészséges is. A diófa hazánkban
őshonos növény, olyannyira,
hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették,
fogyasztották a Kárpát-medencében. A legismertebb
és legjobb termőhelyek a mai
Tiszacsécse és Milota környékén találhatóak.
A dió hasznosítása több évezredes múlttal
büszkélkedhet - szinte minden része értékes.
A zöld csoda
A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal,
zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható,
ha belül még puha. A hibátlan darabokszedését és
átválogatását az optimális hőmérsékleten
való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos
kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes
előállítás és a használt recept pontos betartása
követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű,
édesfinomság. A zöld dióból különféle eszenciák,
borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és
legmagasabb minőségű diójaként tartják számon.
A hungarikum-számba menő különlegességre eddig kevés
figyelmet fordítottak, ám most egyre
többen fedezik fel, és egyre népszerűbbé válik.
zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható,
ha belül még puha. A hibátlan darabokszedését és
átválogatását az optimális hőmérsékleten
való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos
kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes
előállítás és a használt recept pontos betartása
követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű,
édesfinomság. A zöld dióból különféle eszenciák,
borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és
legmagasabb minőségű diójaként tartják számon.
A hungarikum-számba menő különlegességre eddig kevés
figyelmet fordítottak, ám most egyre
többen fedezik fel, és egyre népszerűbbé válik.
Köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség
A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag
egyetlenfogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsához,
libához és vadakhoz, de remek alkotóeleme lehet a
sajttálaknak is, főleg a füstölt sajtok
ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas
készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani,
akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy
fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik.
A zöld dió leginkább szirupban található meg a polcokon,
egyelőre csak az ország néhány tucat specializált
elárusítóhelyén, illetve az interneten.
egyetlenfogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, kiváló különböző húsokhoz, kacsához,
libához és vadakhoz, de remek alkotóeleme lehet a
sajttálaknak is, főleg a füstölt sajtok
ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas
készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani,
akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, vagy
fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik.
A zöld dió leginkább szirupban található meg a polcokon,
egyelőre csak az ország néhány tucat specializált
elárusítóhelyén, illetve az interneten.
Finom és egészséges is
Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt
fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó
C-vitamin- és vastartalommal bír,
és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és
vértisztító,gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású,
valamint segíti a vérszegénység,
levertség elleni küzdelmet is.
(Forrás: hazipatika.com)
fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó
C-vitamin- és vastartalommal bír,
és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és
vértisztító,gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású,
valamint segíti a vérszegénység,
levertség elleni küzdelmet is.
(Forrás: hazipatika.com)
Hozzávalók...
( 6 X 500 ml-s befőttes üveghez)
3 kg zöld dió
2 kg cukor
1 csomag Puncs fűszerkeverék
1 rúd vanília
5 dl (barna)Rum
1 lime leve és reszelt héja
Elkészítés...
Itt elöljáróban le kell szögeznem, hogy
nagyon nagy mértékű türelem és elszántság
kombinációjával kell rendelkeznünk...
-hogy miért is??? Nosza kezdjünk hozzá :D
Végy le a fáról annyi zöld diót, amennyit
ízlésed diktál. Mielőtt igazából hozzá kezdenél
az "elő szürethez", tedd próbára a zöld termések
állapotát, azaz egy éles késsel hasíts ketté
egy pár darabot, és ha könnyen és akadályozottság
nélküli a vágás útja, szedjed meg kis kosárkádat.
No akkor,itt elkezdődik az ádáz hajsza az idővel...
Amire szükséged lesz az egy igazán strapabíró
gumikesztyű, vékony kötőtű/vagy zsákvarró tű és
egy éles kiskés.
Húzd fel a kesztyűt!!!(különben hetekig fekete
lesz a kezed :)Átmossuk a diókat tiszta vízzel és
egy nagy edénybe dobáljuk a kis szártól megszabadított
és többszörösen, tűvel átdöfött diócskákat.
egy nagy edénybe dobáljuk a kis szártól megszabadított
és többszörösen, tűvel átdöfött diócskákat.
(Tiszta Woudou gyakornok képző :D)
Nos amikor vége a szurkálódásnak, felöntjük
a dióval teli edényt annyi vízzel,hogy
azt jól ellepje. Hűvös, lehetőleg fénymentes
helyre tegyük az edényt, amit az elkövetkező
két hétben, naponta legalább 1 x a kezünkbe
veszünk, mivel tisztára kell cserélni a
megbarnult folyadékot! FONTOS!!!
megbarnult folyadékot! FONTOS!!!
Hopp már el is telt 2 hét...diócskák szép
fekete színt öltöttek, amikor is utolsó
hideg vizes fürdőjüket veszik általunk.
A lemosott diókat nagy edénybe helyezzük és
ráöntünk 2 kg cukrot, bele tesszük a vanília rudat,
reszelt lime héját és kicsavart levét,Puncs
fűszerkeveréket, és mindezt felöntjük
annyi vízzel, hogy jól ellepje a diókat.
Felforraljuk- illatos,fűszeres szirup keletkezik
huncut kis lebegő dióink körül.Forrás után én még
úgy 15 percet hagytam csendesen gyöngyöződni...
elzárjuk az edényünk alatt a lángot és másnap
megismételjük a forralást-gyöngyöztetést
.
.
.
és másnap
.
.
.
.
.
és harmadik napon, amikor már nem lebegnek
a diók sem, az utolsó forralás következik
tiszta üvegekbe merjük az immáron fekete és ráncos
terméseket(pont úgy néz ki mint egy aszalt datolya)
A megmaradt szirupot újból felforraltam
A megmaradt szirupot újból felforraltam
és szűrőn át az üvegben csücsülő diókra
csorgattam, de nem teljesen tele!!! Nem ám ! :D
Itt lép be mister RUM a képbe, vele töltöttem meg az
üvegekből kimaradt kicsiny "űrt". No itt teljesen az
ízlésedre van bízva mennyi szeszt használsz :)
Nálam a fél liter bőséggel elegendő volt 6 üveghez.
még maradt is...)
még maradt is...)
Tetőzár a teli üvegekre, tótágasra állítás és
egy kis pihenőt követően irány a kamrapolc!
Maradt még a fazékban fűszeres, puncsos
szirup amihez szintén hozzá löttyintettem egy
kis rumot,-hűtőbe vele!(Süteményekbe ízesítőként,
vagy tejszínnel hígítva,egy-két jégkocka
bele pottyantva, különleges krém likőrként
is jól funkcionál-teszteltem! :)
Mindezeket a hosszan tartó mozzanatokat
végig csinálva bátran mondhatom -FINOM LETT!
a végeredmény. Lemaradtál? Semmi gond!
-de jövőre ki ne hagyd! Megéri a fáradozást!
Legközelebb új ízekkel próbálkozom :D
(likőr, ecetes savanyúság, befőtt...)
Maradt még a fazékban fűszeres, puncsos
szirup amihez szintén hozzá löttyintettem egy
kis rumot,-hűtőbe vele!(Süteményekbe ízesítőként,
vagy tejszínnel hígítva,egy-két jégkocka
bele pottyantva, különleges krém likőrként
is jól funkcionál-teszteltem! :)
Mindezeket a hosszan tartó mozzanatokat
végig csinálva bátran mondhatom -FINOM LETT!
a végeredmény. Lemaradtál? Semmi gond!
-de jövőre ki ne hagyd! Megéri a fáradozást!
Legközelebb új ízekkel próbálkozom :D
(likőr, ecetes savanyúság, befőtt...)
Az egész zöld dió befőzés egy nagyon megosztó
dolog az ízlelő bimbóknak. Szeretni fogod,
vagy nem ...ennyi :D
dolog az ízlelő bimbóknak. Szeretni fogod,
vagy nem ...ennyi :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése