2013-12-09






Almás - mazsolás palacsinta ...
fahéjas öntettel






Nem recept...csak "ötlet kategóriában" futó palacsintákat osztanék meg veletek :) Alma rajongók előnyben !





Hozzávalók ...


20 dkg liszt
2 tojás
2,5 dl tej
2-3 dl szódavíz
1 kk szódabikarbóna
csipet só
2 alma -reszelve
1 mk fahéj
6 dkg olvasztott vaj
2 maréknyi mazsola(opcionális)


öntethez...

4 dl tej
2 ek cukor(ízlés szerint)
1 tk őrölt fahéj
0,5 csomag vanília pudingpor




Elkészítés ...

Amennyiben szereted a mazsolát, akkor beáztatjuk langyos vízbe,
majd amint megpuhult szűrőbe téve lecsepegtetjük.
Öntethez a tejben elkeverjük a vanília pudingport és a fahéjas cukrot majd enyhén sűrű krémet forralunk belőle.Tálalásig hűvösre tesszük, közvetlen a felszínét frissen tartó fóliával borítva,hogy ne "bőrösödjön" meg.
Lisztből-tojásból-sóból-tejből-szódavízből palacsinta masszát keverünk, majd hozzá adjuk a finomra reszelt almát, fahéjat, szódaport és selymesen folyós tésztát kapunk.Ha túl sűrűnek találnánk a tésztát szódavízzel hígítsuk tovább. Mazsolát elkeverjük a masszában és felforrósított palacsinta sütőnkbe, kevés olvasztott vajra kanalazva a tésztát szép aranybarna palacsintákat sütünk. Vastagabb és kiadósabb lesz a natúr változatnál, de ez benne a legjobb rész ;D Meg amikor alma-fahéj illat lengi be a konyhát :)A kicsik ilyenkor már ott toporognak mellettem, hogy mikor leszek már készen ?! ...Az öntet megfelel nekik majd a palacsinta után, nagykanállal kanalazva :)
Jó sok öntettel körítve a legfincsibb!!!
Jó étvágyat











 Red Velvet Whoppie...
(süti szendvicsek)







Az ünnepi hangulat szele felgyorsítja az eseményeket, 
na persze sűríti is jócskán... ismét játék...ismét SAD! "Gasztroajándék" a téma megjelölése... 
Ezúttal Ági, a konyhaninnenkertentul.blogspot.
 házi asszonya bonyolítja le a szervezést és
 minden egyéb feladatot :)
Játékra fel!!!










Hozzávalók ...
~ 25 szendvicshez

csésze méret=250 ml

0,5 cs porcukor
3/4 cs mandulaliszt
(finomliszttel is működik a recept)
1 ek kakaópor
2 tojás fehérje
piros ételfesték
(por vagy nálam gél alapú Wilton)
2 tk kristálycukor











töltelék...

4 dkg mascarpone krém
2 ek vaj
0,5 tk vanília kivonat
3/4 cs porcukor











Elkészítés ...



Sütőlemezt befedjük sütésálló papírral, félre tesszük. 
Egy nagy keverő tálban lisztet-porcukrot-kakaóport-sót 
elegyítünk. Másik tálban félkeményre verjük a tojás
 fehérjét, majd folytonos habverés közben adjuk hozzá
 az ételfestéket valamint a kristálycukrot. 
Amennyiben por alakú festéket használunk,azt előtte 
a porcukorral vegyítsük :D Keményre és 
fényesre mixeljük az élénken pirosló habot. Keverőlapát
 segítségével óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk lisztes 
keverékünket. Nyomózsákba töltjük és 1 cm-es távolságot
 hagyva korongokat nyomunk(kb 3 cm átmérőjű körök) 
20 percet pihentetjük szobahőmérsékleten.
Eközben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
Egy másik tálban krémet készítünk a töltelék
 hozzávalóit kihabosítjuk és nyomózsákba halmozzuk,
 valamint felhasználásig hűtőben pihentetjük.
Piros szendvics korongokat az előmelegített sütőben 
10-15 percig sütjük, ellenőrizve,hogy ne legyenek
 túlságosan kiszárítva. Sütés után rácsra téve hűtjük,
majd krémet nyomunk két szendvics közé és azonnal tálalhatjuk...egyébként(szerintem) nem árt neki 
a hűsítő pihenés egy éjszakára a kamra polcán ;D 
Szép dobozkában, csinos selyempapírok közé 
csücsültetve gasztronómiai ajándéknak is jó lehet...












































Pillekönnyű túrós fánkok ...







Egy igazán nagyon egyszerű pihe-puha fánkocskát hoztam, ami szinte elolvad a szájban... Sok konyhában, sokféleképpen elkészítve megfordulnak ezek golyóbisok, a saját verziómat is közzé tenném... szeretettel ...







Hozzávalók ...
30 fánk golyóhoz


25 dkg tehén túró
2 egész tojás
10 dkg liszt
0,5 cs sütőpor
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 kk só
0,5 citrom reszelt héja

- bő olaj a sütéshez
- porcukor, lekvár, csokoládé, fahéj...a tálaláshoz






Elkészítés ...


Egy tálban a túrót villával áttörjük, hozzá adjuk a tojásokat és az előzőleg összevegyített száraz anyagokat. Citrom reszelt héjával fokozzuk az ízhatást és alaposan össze keverjük masszánkat. Két teás kanál segítségével kis gömböket formálva a forró olajba csücsültetjük a tészta halmokat.Vigyázat, duplájára gyarapodik a térfogatuk és hajlamosak hamar megégni!  Konyhai papírtörlővel fedett tálba szedjük a felesleges zsiradékot leitatva és még forrón, porcukorba hempergetjük illatozó fánkocskáinkat. Kedvünk szerint kínálhatunk hozzá lekvárokat,dzsemeket,csoki öntetet, ám így, porcukor kéregbe burkolva is nagyon fincsiségesek ;)
Gyerkőceim egy szempillantás alatt eltüntették az összes fánkocskát :D








2013-12-06




Málnás Charlotte-torta ...




--- "Játék az élet" --- 
Újabb "kihívás"  Szofika a -konyhaban Blog háziasszonyánál-Juditnál...
Régen készült már Charlott -torta minálunk, így nagyon megörültem a recept ötletnek...és véletlenül pont ma bontottam fel egy üveg málna dzsemet ... a "jel " megvolt, most már csak sütni kellett :)








Hozzávalók ...

tésztához...

5 db tojás
100 g liszt
100 g porcukor
málnalekvár - ízlés szerinti mennyiségben :)

+ 2 db tojás - 2 ek liszt 
ha "feneket" is kerítenél a tortának :)




joghurt krémhez... 

2 dl habtejszín
(nálam Meggle Cukrászhab)
5 dl natúr görög joghurt
(vagy 12 %-os tejföl)
100-120 g porcukor
fél citrom reszelt héja
6 lap zselatin
(vagy 2 cs zselatin fixet(oetker)
20 dkg málna(fagyasztott is jó)




Elkészítés ...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
5 egész tojást a porcukorral fehéredésig verjük kézi mixerrel majd apránként adagolva hozzá a lisztet O alakban óvatosan beleforgatjuk azt!
Sütőpapíros lemezre kenjük, lehetőleg egyenletesen majd a forró sütőben 12-15 perc alatt világos "zsemle" színűre sütjük:)
Amíg sül , elkészítjük a krémet... Zselatint előkészítjük a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint. Natúr joghurtban/tejfölben elkeverjük a porcukrot és a reszelt citrom héjat, félre tesszük. Tejszínből habot verünk és óvatos mozdulatokkal bele forgatjuk az édes joghurtot, majd a langyosra hűtött zselatint is-hűtőbe tesszük.
Egy gömbölyű aljú edényt kibélelünk folpack fóliával(nálam egy nagyobb tésztaszűrő volt az alap:)
A kisült piskótát még melegen, papírostól feltekerjük, kihűtjük, majd a sütőpapírt eltávolítva megkenjük lekvárral és újból feltekerjük---Ujjnyi vastag szeleteket vágva kibéleljük az előkészített formánkat a málnás-piskóta csigákkal és a joghurtos töltelék egy részét közepére halmozzuk, megszórjuk a pirosló málna szemek felével, majd újból krém -> málna és végezetül krém kerül a tetejére(ami majd az alja lészen...)





Így kissé pucérnak gondoltam a tortácska popsiját, ezért 2 tojásból és lisztből vékony piskótát sütve, "feneket" kerítettem a leendő torta alapjának. Lapos kistányér és egy üveg lekvárt használva súlynak, pár órát hűtőben csücsülve várta a szeletelést.
 Dermesztés után, egy laza mozdulattal torta tálra felfordítva, biztonsággal szelhető, csigázóan színes tortát  kaptunk:) 
Köszi az emlékeztetőt Judit-, újabb fini recepttel gazdagodtunk :)










2013-11-28






Egyszerű Almás pite ...






Töretlen sikernek örvendő sütemény nálunk, joggal hiszen annyira finom... variációk sorát próbáltam már ki,de mégis ez az egyszerű változat a nyerő! Dió nélkül, jó sok almával...Csak azt nem értem hogyan tudják néhány óra leforgása alatt az egészet befalni az itthoni kis konyha koboldok?! :)




Hozzávalók ...
(24 X 30 cm tepsi méret)

tésztához...

40 dkg finom fehér liszt
20 dkg darás liszt
30 dkg zsír vagy margarin
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
0,5 cs sütőpor
2-3 ek tejföl(amennyit felvesz a tészta)

töltelékhez...

1-1,5 kg savanykás alma
fahéj, cukor, citromlé
2 maréknyi pirított zsemlemorzsa






Elkészítés ...

A tészta hozzávalóiból és pár kanálnyi tejfölből könnyen gyúrható közepesen kemény tésztát gyúrunk.Két cipóra vágva tegyük hűvösre pihenni.
Majd az almákat mossuk-hámozzuk-nagy lyukú reszelőn lereszeljük és citromlével kissé meglocsoljuk. 
az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk és a zsírozott-lisztezett előkészített sütő tepsibe helyezzük. '-2 maréknyi zsemlemorzsával meghintjük és a reszelt almát sok levétől kicsavarva a tésztára halmozzuk, elegyengetjük. Ízlés szerint fahéjjal és cukorral hintjük, majd a kinyújtott másik tésztával fedjük. Több helyen villával szurkáljuk, hogy az almából elpárolgó gőz távozni tudjon :) A tésztát lekenhetjük felvert tojással(opcionális)majd az előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.Sütés után várjunk egy keveset a szeleteléssel, célszerű langyosan vagy teljesen kihűlt állapotában megtennünk ezt :) Aki kedveli tálalásnál fahéjas porcukorral hintheti az amúgy is pompásan illatozó süteményt. Szerintem másnap (lenne) a legfinomabb,de ezt még sajna nem tapasztalatból állítom! :)














Briós ...






Cukrász képzés első gyakorlati órájának tananyaga a Briós készítés... többek között ;) Idehaza is megpróbálkoztam vele, nem mondom hogy tökéletes,de ízre finom lett.
Próbálok szorgalmas jó diák lenni, elkészíteni a vizsga próba darabokat ... hajrá mindenki! A hozzávalók és arányuk nem minden esetben tankönyvi lesz!




Hozzávalók ...
16 db-hoz

50 dkg liszt
5 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2 dl langyos tej(kb)
1 mk só
1 db tojás sárgája
5 dkg margarin(szobahő)
0,5 citrom reszelt héja

kenéshez 1 db tojás
barna- vagy jégcukor a szóráshoz




Elkészítés ...

Egy nagy méretű tepsit sütőfóliával bélelünk, félre tesszük.
Tálba lisztet szitálunk és a sóval elkeverjük.
Kovászt készítünk -> 1 dl langyos de nem forró tejbe kevés porcukrot keverünk és bele morzsoljuk az élesztőt, 1-2 ek lisztet hozzá téve simára keverjük(állaga kb tejföl sűrűségű legyen) és meleg helyre téve érleljük.




 Amikor emelkedik a kovász szintje a lisztes alaphoz öntjük, majd a maradék porcukrot elkeverjük a tojás sárgájával és szintén az alaphoz adjuk.Olvasztott margarinnal javítva az állagot, reszelt citrom héjjal fokozva az ízeket, alaposan kidolgozzuk a tésztát. Nincs tészta dagasztó gépem, ezért maradt a jó alapos kézi kidolgozás egy gyúró táblán. Amennyiben szükséges adjunk hozzá langyos tejet( kb 2 dl vett fel) de vigyázzunk ne lágyítsuk túl a tésztát.A gyúrótábla felületét tovább lisztezni nem kell! Nejlonnal fedve meleg helyen (40 fokon) kelesztjük (kb 20 perc)Amikor szépen megnövekedett a tésztánk térfogata, kidolgozzuk belőle a képződött gázokat "szellőztetjük", ami nem másból áll mint alapos átgyúrásból! Továbbra sem kell liszteznünk!Újból lefedjük és másodszorra is megkelesztjük. Majd a megnövekedett illatos kelt tésztánkból hengert sodrunk és 16 egyenlő részre vágjuk. Egyenként 25 cm-es rudakat sodrunk és csiga alakban össze tekerjük, úgy hogy a végét a csiga alá hajtva a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.



Formázás mikéntje fantáziánkra van bízva...alkalmaztam egy régebbi receptben látható csomózós technikát is...






 Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Vékonyan lekenjük a felvert tojással és 10-15 perc pihenő következik.Újból lekenjük tojással és ízlésünknek megfelelően cukorral szórhatjuk :) Sütőbe toljuk és kb 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük... rácsra téve hűtjük és akár azonnal tálalhatjuk egy finom habos kakaóval vagy tejjel első rangú reggelit alkothatunk ;)Családom reklamált az adagot illetően, ezért legközelebb dupla adagban készül majd!








2013-11-27







Mézes Keksz ...






Télapó várónak szánt finomság keresgélésbe lendültem, mikor is Hekvanc blogján a mézes keksz recepten felül, egy játékra is bukkantam ... No most akkor kössük össze a kellemest a hasznossal és játszva készítsük a próba sütiket :) Régóta keresek egy "ízemléket", ami sajna nem ez a finomság... de feltétlen ajánlom kipróbálásra mert érdemes! 
Indulhat a nagy Télapó keksz teszt ?





Hozzávalók ...
kb 50 db-hoz

25 dkg finomliszt
10 dkg kukorica liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
7 dkg barna cukor
10 dkg méz
20 dkg vaj
1 egész tojás+ 1 db sárgája
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1 kk őrölt szegfűszeg





Elkészítés ...

Egy tálba összemérjük és elkeverjük a háromféle lisztet-sót- őrölt szegfűszeget, és félre tesszük. Vajat-mézet-barna cukrot habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat majd a lisztes keveréket.Reszelt citrom héjával ízesítjük és kezünkkel alaposan kidolgozzuk. Fél órányi pihenő után 3-4 mm vastagságú tésztát nyújtunk és tetszőleges formákat szúrunk ki belőle(6 centi nagyságú formákat használtam)...Előmelegített sütőben, sütőpapíros lemezre sorakoztatva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk a méz miatt hamar megéghetnek a kekszek és túlságosan kiszárítva sem az igazi ;)
Rácsra téve hűtjük és jól záródó dobozba pakolva sokáig tárolhatjuk...(már akinél elér a dobozig :)Volt a hűtőben elfekvő porcukros tojás fehérje ebből használtam picit díszíteni, de ez csak opcionális művelet!
Gyerkőceim habos kakaót kortyolva hozzá ritkították a keksz állományt!
Nagyon finom omlós az állaguk...na persze az "előjátékról" is érdemes pár szót ejteni...mégpedig a sütéskor keletkező mézes illatfelhő! Hmmm Már ezért is megéri! Köszönjük a receptet Hekvanc!!!













2013-11-25






Rumos-diós trüffel ...








Nagyon kedves ismerős alapreceptjéből kiindulva kerekedtek ki ezek a golyócskák. Webcukrászda-cookie-dough. Elkészítésük egyszerűsége, nagy sikerélmény még egy konyhai műveletekben kevésbé jártas konyhatündér számára is :) 
Ízesítés bármilyen lehet, egyéni igényeinkhez alakítva;)
 Gasztro ajándékként is "finom" meglepetést okozhatunk szeretteinknek !










Hozzávalók ...
kb 40 db-hoz


12 dkg puha margarin
15 dkg barna cukor
2 ek tejszín(vagy tej)
1 tk rum vagy rumaroma
18 dkg finomliszt
0,5 kk só
5 dkg darált dió
5 dkg csoki lemez darabkák

Bevonáshoz...

10 dkg csokoládé
2 ek olaj

tetejére ... 

szórócukor, csoki reszelék, darált dió...






Elkészítés ...

 A puha margarint a cukorral kihabosítjuk, majd az átszitált lisztet, darált diót, tejszínt és rumaromát is hozzá keverjük. Amikor egynemű a masszánk, jöhetnek a lemezes csoki darabkák, amit szintén egyenletesen próbálunk elkeverni. Hűtőbe tesszük 1 órát , így könnyebb lesz vizes kézzel 2-3 cm átmérőjű kis gombócokat formálnunk(Nálam a karalábé vájó volt a méret :)






Ismét hűtőbe tesszük a golyókat, majd vízgőzön olvasztott csokoládé-olaj keverékébe mártjuk. Sütőpapírral fedett tálcára sorakoztatjuk és ízlésünk szerint dekoráljuk a tetejüket. Újabb hűtés következik...immáron az utolsó fázishoz érve...
 bekebelezésre készen!!! :)