2014-05-06







"Május" torta ...






Finnország fővárosában, Helsinkiben él egy fiatal magyar
 biológus lány ...Ildikó, aki csodás süteményekkel,
 tortákkal, bonbonokkal... kápráztatja el ildiKOKKI 
elnevezésű blogjának olvasóit.
Valószínűleg, az édesség készítés
 szeretetéből kiindulva, így ismeretlenül is,
szimpatizánsok lettünk :D
Virtuális vendégségbe invitált magához,
ahová kérésére, sütivel érkezek :D
...azaz egy habos tortával készültem, mert bizonyos,
 hogy nagy és kedves társaság fog összegyűlni nála!







Hozzávalók...
(24 cm-s tortakarikához)



tésztá(k)hoz...



 piskóta-

3 db tojás
90 g liszt
70 g kristálycukor
csipet só


diós piskóta-

3 db tojás
60 g liszt
30 g darált dió
70 g kristálycukor
csipet só


kakaós piskóta-

3 db tojás
60 g liszt
30 g Holland kakaópor
70 g kristálycukor
csipet só


vaníliás krémhez...

300 ml tej
1 tasak vaníliás pudingpor
2 tojás fehérje
60 g cukor
1 tk vanília esszencia


kakaós krém...


250 ml habtejszín
1 ek Holland kakaópor
1 ek porcukor


tetejére...

100 g csokoládé
80 ml tejszín

250 ml habtejszín a torta oldalára,
Dobos cukorral és darál dióval díszítettem








Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortaformák alját 
sütésálló papírral béleljük,oldalukat enyhén kivajazzuk.
 Lisztet átszitáljuk, félre tesszük.
A normál piskóta lap elkészítéséhez,
  tojásokat szétválasztjuk. 
Fehérjéhez 2/3 cukrot és csipet sót adva, habbá verjük, 
majd sárgáját 1/3 kristálycukorral kihabosítjuk.
A két masszát óvatosan egybe telepítjük, 
és folyamatos keverés mellett a lisztet is bele forgatjuk.
 Tortaformába simítva kb 12-15 perc alatt készre sütjük.
A következő két tortalapnál is ugyan így járunk el,
csak ott a liszthez hozzá keverjük a plusz
(dió, kakaó) hozzávalókat, amit majd 
a tojásos masszához forgatunk.
A kisült tortalapokat rácsra téve hűtjük. 

Vaníliás krémhez sűrű pudingot főzünk, 
amibe még forrón belekeverjük a kristály 
cukorral felvert tojás fehérje habot, 
majd a krémet a kakaós tortalapra simítjuk, 
 és a normál piskótalappal fedjük.
Habtejszínt felverjük és porcukorral,
 kakaóporral ízesítjük, tortalapra kenjük, 
diós tortakarikával befedjük.
Kis lábasban tejszínt melegítünk,
 majd a csokoládét bele tördelve,
 megolvasztjuk és fényesre keverjük,
a tortakarika tetejére kenjük, hűtőbe téve dermesztjük.
Tejszínt habbá verjük és a torta oldalára simítjuk.
Kristálycukrot megolvasztottam, amíg a cukor szemcsék
 teljesen el nem olvadtak,világos karamell színűre 
(-Dobos cukor)majd kanál segítségével,sütőpapírra
csiga alakzatokat csorgattam, megszilárdult,
 ezek lettek a díszítő elemek...
Kötényeket felkötni, habverőt a kézbe!


...és talán, ildiKOKKI  virtuális 
"vendég partiján" 
 meg fogtok kóstolni egy szeletkét a tortából :D
































2014-04-28






Citromos Angyali eledel...















Nagyon rákattantam mostanában a 
"csészével mérős" süteményekre!
Semmi felhajtás és már ki is van 
keverve a tészta... Kevéske türelem után, 
citrusos illatfelhő, pillekönnyű édesség
...jaaa, hogy már el is fogyott?! :D






Hozzávalók...
22 cm-s formához
(1 csésze=250 ml)


1 csésze búza finomliszt
1 csésze kristálycukor
0,5 tk só
1 1/2 csésze tojásfehérje
(ami úgy 10-12 db tojásé volt)
1 citrom reszelt héja és 
kifacsart leve
1 tk étkezési keményítő
1 tk vanília esszencia

máz...

2 ek tejföl
3 ek porcukor
1 ek citromlé










Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, formát kivajazzuk. 
A máz hozzávalóit össze keverjük és 
felhasználásig hűtőbe tesszük.
Lisztet a keményítővel átszitáljuk, félre tesszük.
Tojásfehérjét a sóval és cukorral habbá verjük.
Vaníliával, reszelt citrom héjjal és levével ízesítjük,
 majd kis adagokban hozzá forgatjuk a lisztes keveréket,
vigyázva, hogy ne törjük össze a tojáshabot! :D
Sütő formába simítjuk a masszát és az előmelegített
 sütőben 35-40 percig sütjük(tűpróba)
Porcukrozott felületre borítjuk(formával együtt)
és saját gőzében hagyjuk langyosra hűlni.
Forma széle mentén éles késsel körbe vágjuk, 
rácsra helyezve meglocsoljuk a már elkészített mázzal.
Légiesen könnyed illatozó sütemény .D
Kötényeket felkötni! Jó sütögetést kívánok :D

















2014-04-26







Capuccinos kuglóf...








Kuglóf(Kougloupf )szó, német ajkú népektől 
 származik, ahol is nagyon kedvelt és népszerű
 sütemény volt a polgárság körében. 
 Vannak legendák, amik egészen
 a betlehemi három királyokig is visszanyúlnak, 
amikor is hazafelé tartó útjukon, 
a turbánjukhoz hasonló alakú süteményt ettek... :D 
Eredetileg csak kelt tésztából készítették,
 de ma már számtalan variánsa ismert(Wikipédia) 
 Sütőporos, egyszerű, kevert változatot ajánlanék
  szíves figyelmetekbe... 











Hozzávalók...
(22 cm-s kuglóf formához)
(1 csésze=250 ml)


4 db tojás
1 csésze cukor
1 csésze olaj
150 ml joghurt/vagy tejföl
1 csésze tej
1 tk vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 csapott tk instant kávé
1 csomag sütőpor
1 1/2 csésze kukorica liszt
2 1/2 csésze búza finomliszt
egy maréknyi süthető csokilencse
csipet só


tetejére...

100 g csokoládé
3 ek tejszín
1 maréknyi sós mogyoró








Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, kuglóf formát 
előkészítjük(vajazzuk, enyhén lisztezzük)
Kétféle lisztet, sütőport összekeverjük, félre 
tesszük. Tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne 
az instant kávét.
Tojásokat a cukorral kihabosítjuk, majd joghurtot,
olajat is bele keverjük. Ízesítjük sóval, 
vanília esszenciával, citrom reszelt héjával.
Folytonos keverés közben hozzá adagoljuk 
a lisztes keveréket. Tejes kávéval lazítunk 
a tészta állagán, majd ízlés szerint, süthető 
csoki cseppeket is keverhetünk a masszához.
Előkészített kuglóf formába kanalazzuk
 és a forró sütő alsó rácsára toljuk.
45-50 perc sütés után, tűpróbával ellenőrizzük
hogy kellőképpen átsült-e a tésztánk.
Tálcára borítva, saját gőzében hagytam
 pihenni a süteményt 10 percig, 
csak utána szedtem le róla a formát.
(könnyű dolgom volt, mert szilikon formám van)
Rácsra téve kihűtjük és ízlés szerint porcukorral
hintjük, vagy olvasztott csokival leöntjük.
Gyerkőceim az elhagyhatatlan,
házi barack lekvárba is bele "tunkolták".
Jó tartású, könnyen szelhető kuglóf, ami
nem szárad ki egyhamar :D
... barátnős-kávézós-beszélgetős alkalmaknál
biztos el fogom készíteni!
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!































Burgonyás pogácsa...









Pihe-puha, pillekönnyű foszlós sósság. Bármikor és 
bármilyen mennyiségben elfogy(na) minálunk...
Remélem nálatok is sikert arat majd ?!... 
Vigyétek, süssétek!








Hozzávalók...

500 g liszt
400 g főtt burgonya(áttörve)
1 db tojás
100 g vaj
100 g sertészsír
1 tk só
25 g friss élesztő
kb 100 ml hideg tej


kenéshez...

1 db tojás


tetejére...

ízlés szerint-> reszelt sajt, olajos magvak









Elkészítés...


Burgonyákat sós vízben megfőzzük, 
krumplinyomón áttörjük, lehűtjük.
Lisztben elmorzsoljuk a kétféle zsiradékot,
hozzá adjuk az áttört burgonyát és sót.
Hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a tojást, 
majd a masszához adva, alaposan kidolgozzuk,
  tésztát gyúrunk. Letakarva szobahőmérsékleten 
20 percet pihentetjük,
 majd hengert formázva, kezünkkel ellapítjuk
 a tésztát. Nyújtóhenger segítségével,
2 cm vastagságúra nyújtjuk, 4 cm-s pogácsa 
szaggatóval kiszúrjuk(45 db pogácsám lett)







 Tojással lekenve,ízlésünk szerint...
sajttal, vagy magokkal szórjuk, 
 meleg helyen kelesztjük.
(akár 40 fokra kapcsolt sütőben is lehet :) 
Előmelegített, 180 fokos sütőben, aranybarnára sütjük.
Jó szórakozást az elkészítéséhez és jó étvágyat hozzá!














2014-04-24







Orosz(i) krémtorta...












Eredetileg Oroszi krémtorta a neve, 
ami kitalálójáról lett elnevezve
Két világháború között Budapesten élt
és működtetett híres cukrászdát, Oroszi mester, 
aki lehetséges, hogy Magyarországon elsőként
 töltötte a piskótalapokat főzött krémmel :) 
A tortának semmi köze sincs az Orosz néphez!
Ízig - vérig Magyar találmány :D
Nagyon könnyed és ízletes torta, 
ami a tejszínhab rajongóknak 
elkészítése, szinte kötelező jellegű :D






Hozzávalók...
22 cm-s tortakarikához

piskótalap...

7 db tojás
140 g cukor
170 g liszt
csipet só


angol krémhez...

3 tojás sárgája
80 g cukor
300 ml tej
1 vanília rúd kikapart magja
5 csapott tk zselatin
350 ml felvert tejszín


100 g rumba áztatott mazsola
100 g kandírozott gyümölcs


díszítéshez...

300 ml tejszínhab
100 g pirított mandulaforgács






Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tortakarika alját 
és oldalát sütőpapírral béleljük.
Mazsolát rumba áztatjuk. Lisztet átszitáljuk.
Mandulaforgácsot sütőben aranybarnára pirítjuk.






Piskótához a tojásokat szétválasztjuk, fehérjét 2/3 
kristály cukorral és csipet sóval habbá verjük.
(Ne túl keményre! Ne törjön a hab!!!)
Másik tálban a sárgáját- cukor 1/3-val kihabosítjuk,
amíg a cukorkristályok teljesen elolvadnak.
A két masszát óvatosan egybe telepítjük és
 folytonos keverés mellett hozzá adagoljuk a lisztet is.
Piskóta masszát tortakarikába simítjuk, úgy hogy 
habkártyával felhúzzuk a tészta szélét 
a karima oldalához, teret engedve a sütemény közepének emelkedéséhez :D Előmelegített sütőben 20-25 perc
 alatt készre sütjük. Akkor jó amikor az ujjunk nyoma 
enyhe benyomásra visszaugrik :)
A kész piskótát lisztezett alapra borítjuk és 
saját gőzében hagyjuk kihűlni. Kiborítva 3 részre vágjuk.






Angol krémhez ... 
Tojások sárgáját, vanília kikapart belsejét,
 cukrot és zselatint, vízgőz felett folytonos kevergetés 
közben, melegítjük,besűrítjük(85-90°C-ra)
Vigyázzunk! Nem rántotta készül :D
Habos és kissé sűrű állagot kapjunk...
Vízgőzről levéve hozzá keverjük a lecsepegtetett rumos mazsolát és a kandírozott gyümölcsök egy részét.
Langyosra lehűtjük és a felvert tejszín habot 
bele forgatjuk, majd megtöltjük a torta lapokat.









Kívülről is teljesen bevonjuk a krémmel, aminek állaga laza,
 de nem folyós! Hűtőbe téve dermesztjük.
Felvert tejszínhabbal(növényi alapút használtam 
a jobb tartás érdekében) és kevés félretett 
kandírozott gyümölccsel díszítjük. 
Oldalát pirított mandulaforgáccsal "panírozzuk" 
Bátran álljatok neki! Hosszabb volt leírni,
mint elkészíteni ! Kellemes sütögetést!
























Sült tojásrúd ...










 





Mutatós és finom receptre bukkantam Ottisnál
aki a húsvéti főtt tojás újrahasznosítására
 buzdította olvasóit :D 
Finomfőzelék mellé kerestem valami húsmentes feltétet.
A recepten csak minimálisat változtattam, 
éppen hogy csak, szánk ízére igazítva :)
 Szívesen ajánlom figyelmetekbe kipróbálását!









Hozzávalók...
4 személyre

"tészta"

6 db keményre főtt tojás-fehér része
2 db (nyers) tojás-fehérje
csipetnyi só
őrölt fehér bors
2 ek liszt
1 kk édes nemes paprika őrlemény
kis maroknyi apróra vágott snidling



"töltelék"

6 db főtt tojás sárgája
2 db nyers tojás-sárgája
1 ek puha vaj
 őrölt fehér bors
1 kk mustár









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, tepsit 
sütő fóliával/papírral bélelünk, félre tesszük.
Keményre főtt tojásokat szétválasztjuk
 sárga és fehér részre.






Tojás fehérjét csipet sóval habbá verjük, 
majd a lisztben elkevert piros paprika őrleménnyel
 óvatosan elkeverjük.
Hozzá adjuk az apró darabokra vágott főtt tojás fehérjét,
snidlinget, fűszerezzük és olíva olajjal lazítjuk.
A masszát sütőpapíros lemezre simítjuk(nálam-20 X 30 cm)
és forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt megsütjük.
Eközben a töltelékhez, a főtt tojás sárgáját 
villával össze nyomjuk, nyers tojás sárgájával, vajjal simára keverjük és ízlés szerint sózzuk,
 borsozzuk, mustárral kissé pikánssá tesszük.







A megsült tészta hosszanti feléhez kanalazzuk
 a tölteléket és a sütőpapír segítségével feltekerjük, 
majd újabb 8-10 percre sütőbe vissza toljuk.
Sütőből kivéve a papírba tekerve hagyjuk  langyosra
hűlni. Szeletelve tálalhatjuk, friss salátával,
vagy szendvicsbe, nálunk főzelék mellé volt feltét.
Kötényeket felkötni! Tekerjetek egyet :D