2014-04-17





Tökmag lisztes ravioli...










Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből 
kell napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Harmadik nap ... Tökmag őrlemény ...


A házi tészta alapreceptje szerint 10 dkg liszthez 
1 tojást számítunk, így egy gazdag tésztát kaphatunk. 
Te választhatod meg, hogy milyen lisztből, 
mennyi tojással készüljön a tésztád,
 ebből kiindulva keveredtem bele ebbe a kísérletbe :D
 Az egészben pedig az a legjobb, hogy viszonylag rövid időráfordítással készíthetsz olyan egészséges ételt, 
melynek alapanyagait egyénileg válogattad
 a családod ízléséhez igazítva .D










Hozzávalók...
személyre


tészta...

100 g tökmag őrlemény
200 g búza finomliszt
3 db tojás
csipet só
kevés víz


töltelék...

100 g feta sajt
bazsalikom levelek



mártás...

2 ek olíva olaj
2 ek vaj
2 tk búza finomliszt
2-3 dl főző tejszín
1/2 citrom leve és reszelt héja
csipet só
1 kk őrölt fehér bors




Elkészítés...




Tészta hozzávalóit össze gyúrjuk, annyi vízzel lazítva,
hogy könnyen formálható legyen, de ne ragadjon!
Becsomagolva félre tesszük pihentetni.
Kétféle technikát alkalmaztam... az egyik...
Lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, kb a képzeletbeli felező vonaltól számított egyik felébe, kis távolságra egymástól, elhelyezzük a tölteléket. Körbe kenjük tojás fehérjével és a tészta másik felét ráhajtjuk. A töltelékek körül kissé megnyomkodjuk a tésztát, jobb tapadás reményében és   pizza vágóval, vagy valamilyen kiszúróval tésztákat formázunk.
Tésztát finoman körbe lapogatjuk a kezünkkel és hústűvel megszúrva a felesleges levegőt kinyomjuk 
(különben lebegni fognak a tésztácskák a főzővízen :)












...másik módszer... a tészta készítő-kiszúró szett felavatása okán történt...ahol is tészta korongokat szúrtam-töltöttem-préseltem...












Lobogó sós vízben 3-4 perc alatt kifőzzük, 
majd olíva olajba forgatjuk.
Eközben elkészítjük a mártásunkat, amihez egy edényben vaj/olaj keveréket hevítünk, lisztet pirítunk rajta, folytonos keverés mellett besűrítjük. Citrom reszelt héjával és levével ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, forralunk rajta egyet és azon melegében a kiadagolt tésztára merjük. Amennyiben túl sűrű lenne, további tejszín adagolásával hígíthatjuk a mártást. 
Sajtot reszelünk rá, vagy sonka kockákkal szórva tálaljuk.
Akkor?! Gyúrjunk bele! :D




 




"A zsír szegényített tökmagőrlemény a zsíros tökmagból hagyományos sajtolással, kiváló teljesítményű őrlőgépekkel megőrölt formája.Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is.Zsír szegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is. 

forrás: Bartha porta"

























Tökmag"lisztes" rolád
-Gouda sajtos krémmel...















Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal elárasztani 
a "webes étert":D
.
.
.

Harmadik nap ... Tökmag őrlemény ...








Hozzávalók...

tésztához...

6 db tojás
120 g tökmagliszt
1 tk sütőpor
1 tk só
3 ek vaj
2-3 ek víz



krémhez...

350 ml tejszín
3 ek vaj
2 púpozott ek liszt
100 g Gouda sajt(reszelve)
só 
1 mk őrölt fehér bors
1 mk frissen reszelt szerecsendió
1 mk fokhagyma por
1 tk mustár
1 csokor petrezselyem
1 szál sárgarépa(opcionális)
200 g krémmargarin
1 tk sütőpor









Elkészítés...


Sütőt előmelegítjük 180 fokra, nagy tepsit,
 sütésálló papírral fedjük, félre tesszük.
 Lisztet sütőporral elkeverjük.
Tojásokat szétválasztjuk, fehérjét csipet sóval habbá verjük, majd a sárgáját vajjal kihabosítjuk. A lisztet a sárga masszához keverjük és 2-3 evőkanálnyi vízzel lazítjuk. A felvert tojásfehérjével óvatosan egybe telepítjük és a sütőpapírozott lemezre simítjuk, mint egy piskóta rolád készítésénél tennénk.
Forró sütőbe tolva, 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, mert töredezni fog a rolád lapunk feltekerésnél!










Amíg sül a tésztánk, elkészítjük a krém alapját.
 Lábasban a vajon lisztet pirítunk és a tejszínnel 
felöntve, folytonos kevergetés mellett besűrítjük. 
Reszelt Gouda sajttal(vagy ízlésünknek megfelelővel) 
dúsítjuk. Sóval, őrölt fehér borssal és frissen reszelt 
szerecsen dióval fűszerezzük. Amikor kellően besűrűsödött, 
félre tesszük, lehűtjük. Krémmargarin hozzá adásával 
kihabosítjuk és apróra vágott petrezselymet, 
mustárt és kockákra vágott főtt répát keverünk hozzá, felhasználásig hűtőben tároljuk.
Az időközben kisült tésztánkat lisztezett felületre 
borítjuk és a papírt óvatosan lehúzva róla, szorosan feltekerjük, kihűlésig vissza csomagoljuk .
Szép zöld tésztánkon, egyenletesen elkenjük
 a sajtos krémet -(amiből elcsenünk egy keveset a díszítéshez)- és rövidebb oldalától kezdve, szorosan feltekerjük. 
Ismét papírba csomagoljuk és dermedésig hűtőbe tesszük.
 1-2 órás pihentetés után a félre tett krémet 
nyomózsákba töltjük és kedvünk szerint
 feldíszítjük  roládunkat. 
Kis csinosítás után, a húsvéti ünnepi asztalra is 
jó szívvel ajánlanám elkészítését.
Kötényeket felkötni! Jó alkotást!
















"A zsír szegényített tökmagőrlemény a zsíros tökmagból hagyományos sajtolással, kiváló teljesítményű őrlőgépekkel megőrölt formája.Csökkenti a keringési betegségek, magas vérnyomás és érelmeszesedési folyamat kialakulásának esélyét.Kiemelt élettani szerepe miatt az energiaszegényebb, de foszforban, magnéziumban és káliumban gazdagabb tökmagliszt ajánlható „erőkenyerek”, magasabb protein- és nyomelemtartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.Felhasználható sportolók, gyermekek, fizikai munkát végző férfiak, várandós- és szoptatós anyukák megnövekedett fehérje és ásványi anyag igényének fedezésére is.Zsír szegényített formájából adódóan alkalmazható szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is. 
forrás: Bartha porta"

























2014-04-16






Dió"lisztes"-málnás pite...













Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra 
fakanalat ragadni és finomságokkal 
elárasztani a "webes étert":D

Második nap ... Dió-málna magőrlemény ...







Hozzávalók...
12 db pitéhez

1.tészta...

80 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
40 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g margarin
50 g barna cukor(porrá őrölve)
1 mk sütőpor
csipet só

töltelék...

300 g málna dzsem
1 csomag vaníliás cukor
1 mk frissen reszelt gyömbér(opcionális)
2 csapott tk étkezési keményítő

2. tészta-morzsolt...

25 g zabpehely
50 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
50 g margarin
1 evőkanálnyi barna cukor

öntet...

3 dl 20%-os tejfölben elkevertem 
1 csomag vaníliás cukrot és
1 evőkanálnyi málna dzsemet :)






Elkészítés...

Sütőt előmelegítjük 180 fokra. Muffin sütő mélyedéseit, olvasztott vajjal kikenjük, félre tesszük.
A 1.tészta hozzávalóiból, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk.
 12 egyenlő darabra vágjuk és kézzel bele nyomkodjuk a muffin sütő mélyedéseibe.
Málna dzsemet(nálam házi van, ami, eléggé folyós)lábasba kanalazzuk, reszelt gyömbérrel és vaníliás cukorral
 ízesítve, 2 csapott teáskanálnyi kukorica keményítővel, 
kis lángon krémmé főzzük, majd a tészta kosárkákba halmozzuk. 











Elkészítjük a 2.-morzsolt tésztát, aminek hozzávalóit 
nem gyúrjuk, csupán csak elmorzsoljuk a margarint. 
Ezzel az eleggyel megszórjuk a kis kör pitéink tetejét
 és forró sütőbe tolva, kb 20 perc alatt készre sütjük.
Kicsit még lágynak tűnhet a tészta, de nem sületlen! :D 
Vigyázzunk ne égjen meg, mert határozottan keserű lesz!
 (1-2 darab így járt nálam :( 
Ez a másik ok, amiért nem mertem csak a diólisztet használni.
 Nagyon finom, de túl intenzív ízű, ami más irányba 
terelte volna a sütemény élvezeti értékét :D











Fontos, hogy a süteményeket csak teljes kihűlés
 után tudjuk szépen kiemelni a formából!
(előzőleg késsel körbe kanyarítottam a szélüknél)
A kihűlt mini pitéket tejfölös öntettel és
 málna szemekkel díszítve tálaltam ...
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D







"A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsír szegényített 
diópogácsájának őrölt formája a dióliszt.
Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza 
a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos
  halételekhez,joghurtokba,müzlikhez fogyasztani."
(forrás: Batha-Porta)



























Citromkrémes-
diós szívecskék...















Batha-porta  és  KataFakanala  gondozásában,
 játék indul a héten, ahol is ötféle magliszt őrleményből kell 
napi egy-egy ételt megálmodni és elkészíteni,
annak receptúráját pedig közkinccsé tenni :) 
20 Konyha Tündér fog napról- napra
 fakanalat ragadni és finomságokkal 
elárasztani a "webes étert":D

Második nap ... Dió-málna magőrlemény ...





Hozzávalók...
25 db-hoz

tészta...

150 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
350 g búza finomliszt
2,5-3 dl tej
25 g friss élesztő
1 tk barna cukor
80 g olvasztott vaj
2 tojás sárgája
egy csipet só 


citromkrém...

2 tojás
75 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
50 g vaj

díszítés...

50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín

+ 1 tojás a kenéshez
50 g fehér csokoládé
2 ek tejszín






Elkészítés...

Liszteket össze keverjük egy csipetnyi sóval.
 Tejet meglangyosítjuk, ebből 1 dl-ben feloldjuk 
a cukrot, élesztőt, kevéske lisztet- kovászt készítünk.
Majd a liszthez keverjük az olvasztott vaj és szintén kevéske tejben elkevert tojás sárgákat is. 
Jól kidolgozható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk! 
Túl száraznak ítéljük, langyos tejjel lazítsunk rajta. 
Gyúró táblára téve, legalább 5 percig dagasszuk :D 
...meleg helyen(40 fokra állított sütőben),
 letakarva 20 perc alatt kelesztjük.
Eközben elkészítjük a citrom krémet. 
Egy hőálló tálban elkeverjük a hozzávalókat és
 gyöngyöző vízgőz felett, állandóan kevergetve, 
besűrítjük amíg a kanálra nem ragad a krém :D 
Félre téve, langyosra hűtjük.







Sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit 
sütésálló papírral borítunk. 
A duplájára kelt, diótól illatozó tésztánkat 
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk
 belőle(10 cm-es szívecskét használtam)ügyelve arra,
 hogy páros létszám legyen! :D 







Mindezt addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart.
A fele társaságot vékonyan lekenjük tojással, 
közepükbe kanalazunk a citromkrémből és befedjük 
a forma párjával. Süteményes villával körbe nyomkodjuk a széleket, nehogy kiszökjön a töltelék, tetején 
pedig parányi lyukat ejtünk a gőzöknek utat engedve. 
Tojással lekenjük, 10 percet pihentetjük, ezután újból lekenjük és forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor lehűltek a sütemények, vízgőz felett 
olvasztott csokoládé és tejszín keverékkel csíkoztam őket. 








Pihe puha, könnyed sütemények lettek, amiben a dió íz 
nem túlságosan domináns, így teret ad a többi 
hozzávaló érvényesülésének is :D
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat :D











"A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsír szegényített 
diópogácsájának őrölt formája a dióliszt.
Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza 
a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.
Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos
  halételekhez,joghurtokba,müzlikhez fogyasztani."
(forrás: Batha-Porta)